Započela radionica učenja cirkuskih vještina

Datum objave: 17.04.2014

Radionica učenja cirkuskih vještina započela je ovaj tjedan u hotelu Turist, a dvadesetak budućih uličnih umjetnika u odličnoj je atmosferi započelo svoje putovanje u svijet uličnog teatra.

"Vaš performans je dobar ako imate publiku, ako publike nema znači da niste dovoljno dobri. Ulična umjetnost, odnosno ulični teatar zahtijeva stalno uvježbavanje, usavršavanje, posebnu vezu s publikom, sposobnost da se između publike i umjetnika sruši taj nevidljivi zid i da uđete u njen   privatni prostor i zavirite u njenu dušu" - rekla je Katerine Varadakastani iz renomiranog grčkog uličnog teatra Helix Teatra na radionici cirkuskih vještina koje su započele ovaj tjedan u hotelu Turist.

Dvadesetak osoba prijavilo se na radionicu, a posebni gosti su djeca iz Albanije. Projekt "Cirkus kao način života" sufinanciran je iz fondova Europske unije, a ove godine radionicu vode Katerine Varadakastani i Angeliki Dede iz najpoznatijeg grčkog uličnog teatra Helix Teatar.

Projekt nosi jednu socijalnu notu, želju da se povezuju mladi ljudi diljem Europe, ali i da se djecu na metodološki način nauči cirkuskim vještinama.

"Razvijamo vještine potrebne za ulični teatar, suočavanje s otvorenim prostorom, s publikom, kako pronaći ono klaunovsko u sebi i iznijeti to pred publiku, kako postaviti scenografiju, koliko su važni kostimi, a ujedno učimo djecu kako da pronađu svoj glas, kako da se izraze i izgrade svoje samopouzdanje" - istaknula je voditeljica radionice Katerine Varadakastani.

Pozitivne atmosfere na radionici ne nedostaje. Budući ulični umjetnici sa smiješkom na licu prate upute svojih voditeljica, a teme radionica su pantomima i gluma za početnike, scenografija i vođenje pozornice, režija u javnom prostoru, kontakt s publikom, pjevanje i ples u javnom prostoru.

Ovo je druga ovakva radionica organizirana u Varaždinu, a dio naučenih vještina budući ulični umjetnici pokazat će na maloj produkciji koja će se održati u subotu, 19. travnja, na varaždinskom Korzu s početkom u 12 sati, dok će se završna produkcija održati 23. travnja na ulicama Varaždina.

Izvor: eVaraždin.hr