Vikend u Varaždinu: Dani performansa

Datum objave: 09.06.2016

Od četvrtka 9. lipnja, pa do nedjelje 12. lipnja u Varaždinu se održavaju Dani performansa.

Vikend pred nama u Varaždinu će u znaku održavanja  jubilarnog izdanja Dana performansa. Točnije, riječ je o 15. izdanju ove manifestacije, koja se ove godine održava u terminu od 9. do 12. lipnja. 

Kroz zadnjih petnaest godina održavanja, Dani performansa su ucrtali Varaždin na kartu događanja u suvremenoj umjetnosti, što u Hrvatskoj, što u regiji. Jubilej će biti označen fokusom na jednu od ključnih promjena koja je, na prijelazu milenija, obilježila suvremeno umjetničko stvaralaštvo - izjednačavanjem broja ženskih i muških umjetnica odnosno umjetnika.

Slogan ovogodišnjih Dana performansa je „The Times they are a-Changin“, prema pjesmi Boba Dylana. Sedam umjetnica će se predstaviti od četvrtka do nedjelje. U Varaždin dolaze Tamy Ben-Tor, rođena u Izraelu, a živi i radi u New Yorku, Saeri Kiritani, japanska umjetnica s adresom u New Yorku, Tanja Ostojić, srpska umjetnica iz Berlina, Dragana Sapanjoš i Jadranka Kalenić iz Istre, Milijana Babić iz Rijeke i Martina Miholić iz Zagreba.

Performansi će se odvijati u i oko Galerijskog centra u Uskoj ulici, na Korzu te u bivšoj Sinagogi, a u sklopu festivala bit će održan i okrugli stol o položaju umjetnica na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj sceni te koncert varaždinskog benda The Mindmills i dva partija.