Uskoro u Varaždinu: 7. festival animiranog filma djece i mladih - VAFI

Datum objave: 15.04.2016

Idući tjedan u Varaždinu počinje sedmi po redu Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih - VAFI.

Varaždin uskoro postaje centar svjetske animacije i to zahvaljujući VAFI - festivalu animiranog filma djece i mladih koji će se održati od 19. do 24. travnja, u organizaciji udruge Filmsko-kreativni studio VANIMA. Ovogodišnja zemlja-partner je Izrael, pa će se tako u programu prikazati 27 izraelskih filmova, kao i izložba fotografija i skica Jeruzalema.

Službena konkurencija i ovog VAFI-ja će zasigurno biti natprosječna jer je na VAFI pristiglo 305 filmova iz 52 zemlje u sekciji JUNIOR i 566 filmova iz 68 zemalja za SENIOR, što je ukupno 871 film. 

I ove godine VAFI će okupiti 80 gostiju iz Izraela, Kine, Hong Konga, Litve, Srbije, Slovenije i Moldavije i Ukrajine. Uz službeni žiri, VAFI će i ove godine imati nagradu Plavi VAFI koja se dodjeljuje filmu koji najviše promiče prava djece. Plavi VAFI dodjeljuju predstavnici Ureda pravobraniteljice za djecu i UNICEF-a Hrvatske.

Projekt podupire i grad Varaždin, a gradonačelnik Habuš je na najavnoj press konferenciji istaknuo je da će Varaždin idući tjedan biti centar svjetske animacije. "Zahvaljujući VANIMA -i Varaždin će biti centar svjetske animacije. Cilj je bio da to postane svevaraždinski brend, a sve je prepoznatljiviji i grad će ga i dalje podupirati. Riječ je o festivalu koji se brendirao uz bok Špancirfestu i Baroknim večerima i želja je da se etablira kao najjači festival u cijeloj regiji" - zaključio je Habuš.