Datum objave: 09.07.2014
Kada se priča o slasticama zasigurno vam grah neće pasti na pamet kao namirnica koja će se naći na listi sastojaka. Međutim, torta se može napraviti i od graha! Glavni chef naše Zlatne kuhinje otkrit će vam kako.
Sastojci
- 300 g sušenog graha
- 50 g oraha
- 5 jaja
- 300 g šećera
- 100 g pekmeza od šljiva
- maslac i brašno za kalup
Priprema
1. Namočiti grah dan ranije, kuhati ga i kada se ohladi, protisnuti.
2. Samljeti orahe. Jedan manji dio oraha i kuhanoga graha ostaviti za ukrašavanje.
3. Žumanjke dobro izmiješati sa šećerom, dodati protisnuti grah i mljevene orahe.
4. Posebno od bjelanjaka istući čvrsti snijeg, dodati preostaloj masi i lagano pomiješati.
5. Uliti u kalup za tortu prethodno namazan maslacem i posut brašnom. Peći 45 minuta na 180°C.
6. Ohlađenu tortu ostaviti neka odstoji do jutra u kalupu, zatim je prerezati napola, tanko premazati pekmezom, preklopiti i izvana premazati pekmezom.
7. Posipati mljevenim orasima te ukrasiti kuhanim grahom i cijelim orasima.
Posluživanje
Poslužite izrezanu na kriške ili u drugim oblicima ako niste pekli u kalupu za tortu.
Ukrasiti šlagom kojemu smo dodali protisnuti grah i svježim šljivama.
Savjet
Najbolje je upotrijebiti grah trešnjevac ili mladi grah, ali u dvostrukoj količini.
Za premazivanje možete koristiti i pekmez od šipka ako želite drugu boju torte ili ne volite šljive.