Srijeda u Muzeju: U Starom gradu zavirite „Iza nevidljivog“!

Datum objave: 03.06.2014

U sklopu Srijede u Muzeju, 4. lipnja s početkom u 19 sati, u Starome gradu Gradskog muzeja Varaždin otvara se izložba fotografija Petra Krajačića Vilovića.

Pod nazivom "Iza nevidljivog!" autor predstavlja izbor od 170 hrvatskih utvrda i dvoraca koje je snimio u posljednjih pet godina, prešavši oko 20.000 kilometara, često teškog i nepristupačnog terena, katkad pješačeći i kroz minska polja. Cijeli projekt Krajačić Vilović odradio je infracrvenim filmom, čime je na fotografijama dočarao mračnu i mističnu atmosferu, kojoj se, kako i sam kaže, često priklanja kao odredišnoj poetici svoje umjetnosti.

S obzirom na to da je među tim objektima čitav niz onih koji su danas tek ruševine, a kao kulturno-povijesne cjeline i neprikladno zaštićeni, Vilovićeve fotografije ujedno su i svjedočanstva burne prošlosti na našim prostorima, koji bi, ako se hitno ne poduzmu mjere za njihovo očuvanje, vrlo skoro mogli postojati samo kao svojevrsni dokumenti u tome obliku.

Petar Krajačić Vilović Zagrepčanin je i autor mlađe generacije hrvatskih fotografa. Radi uglavnom za medijske kuće i komercijalne klijente, ali usto ima i izniman umjetnički opus, realiziran kroz nekoliko vlastitih projekata. Jedan je od rijetkih koji se u svojemu radu bavi infracrvenom fotografijom i, uz digitalni, koristi i analogni fotografski aparat.

Izložba Vilovićevih mističnih utvrda i dvoraca organizira se u suradnji s Fotoklubom iz Varaždina, a za razgled je postavljena do 6. srpnja.

Izvor: eVaraždin.hr