Srijeda u muzeju: pogledajte program za listopad!

Datum objave: 11.10.2016

Srijedom u 19.00 sati vrijeme je za druženje u Gradskom muzeju Varaždin! Pogledajte što vas očekuje u toku ovog mjeseca.

Svi varaždinski ljubitelji kulture i povijesti dobro znaju: srijeda navečer rezervirana je za druženje u Gradskom muzeju Varaždin. Program za listopad bogat je i raznovrstan tako da će svatko naći nešto za sebe.

12.10 - 18.12.2016 | Gimnazijskih 380 godina (Izložba)

Palača Herzer

U povodu obilježavanja 380. godišnjice djelovanja Prva gimnazija Varaždin, u suradnji s Gradskim muzejom Varaždin, priređuje prigodnu izložbu koja se otvara u sklopu Srijede u Muzeju. Izložba obuhvaća više od 300 predmeta (dokumenata, fotografija, nastavnih pomagala i dr.), koji prikazuju povijesni razvoj te srednjoškolske ustanove, kao i svestrano djelovanje njezinih nastavnika te najvažnije uspjehe njezinih učenika. Iz redova brojnih đačkih generacija koje su je pohađale poniknule su i mnoge značajne osobe iz znanstvene, kulturne i društvene povijesti Hrvatske, što potvrđuje njezinu izuzetnu obrazovnu tradiciju kroz minula stoljeća.

Da bi se tema prikazala sveobuhvatnije, i ovaj put su na suradnju pozvani Varaždinci, koji su za tu prigodu posudili svoje fotografije gimnazijskih učenika i profesora, proslave maturalnih obljetnica, kao i osobne dokumente kao što su gimnazijske svjedodžbe i svjedodžbe zrelosti te drugi predmeti vezani uz školovanje u Prvoj varaždinskoj gimnaziji.

Autorica stručne koncepcije izložbe je muzejska savjetnica Spomenka Težak, koja je uz kustosicu Elizabetu Igrec i gimnazijsku profesoricu Višnju Burek uredila i likovni postav, dok je u pripremi kataloških jedinica i tekstova u popratnome katalogu sudjelovalo više suradnika iz Gradskog muzeja Varaždin i Prve gimnazije Varaždin. 

 

05.10 - 23.10.2016 | ALEM KORKUT (Izložba)

Galerija Zlati ajngel

U suradnji Gradskog muzeja Varaždin i Galerije Zlati ajngel, u sklopu Srijede u Muzeju otvara se izložba akademskog kipara Alema Korkuta.

Alem Korkut (r. 1970. u Travniku) započeo je studij kiparstva u Sarajevu, a nastavio ga je u Zagrebu, gdje je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti. Dobitnik je više nagrada, između ostalih Velike nagrade 27. salona mladih u Zagrebu, Godišnje nagrade HDLU-a za mladoga umjetnika, Velike nagrade Splitskoga salona te treće nagrade na izložbi T-HT nagrada@msu.hr. Autor je nekoliko javnih skulptura, među kojima je „Karijatida“ u Pazinu, spomenik biciklu u Koprivnici te spomenici braniteljima u Domovinskome ratu postavljenima u Šibeniku, Karlovcu i Koprivnici. Njegovi radovi nalaze se u više muzejskih, kao i brojnim privatnim zbirkama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Dosad je izlagao na 30-ak samostalnih i oko 150 skupnih izložbi, a u Varaždinu se predstavlja novijim uratcima, koji kiparstvo povezuju s drugim vizualnim medijima. Likovni kritičar Boris Greiner, u predgovoru kataloga, Korkuta opisuje kroz prizmu pareidolije, psihološkoga fenomena u kojemu se slučajni stimulusi tretiraju kao značajni, a njegovo stvaralaštvo svrstava u istraživačku dimenziju objedinjeno vizualnom, auditivnom i temporalnom komponentom. 

19.10.2016 | Živko Toplak: Trag umjetnika (Izložba)

Palača Sermage

26.10.2016 | Kmet, fiškal, hajduk - konstrukcija identiteta Hrvata 1935. - 1945. (predstavljanje knjige,predavanje)

Palača Herzer