Srijeda u muzeju: pogledajte program za listopad!

Datum objave: 12.10.2015

Srijedom u 19.00 sati vrijeme je za druženje u Gradskom muzeju Varaždin! Pogledajte što vas očekuje u toku ovog mjeseca. 

Svi varaždinski ljubitelji kulture i povijesti dobro znaju: srijeda navečer rezervirana je za druženje u Gradskom muzeju Varaždin. Program za listopad bogat je i raznovrstan tako da će svatko naći nešto za sebe. Programi počinju u 19h, a održavaju se u palači Herzer (Franjevački trg). Ulaz je besplatan! Detaljnije informacije o svakom programu nalaze se u nastavku ili na www.gmv.hr.

7.10.2015. - Stoljeće filma u Čakovcu (predavanje)
Kroz projekt „Stoljeće filma u Čakovcu“ dosad je realizirano nekoliko aktivnosti, među kojima je i objavljivanje knjige o razvoju kinematografije na tome prostoru u razdoblju od 1913. do 2013. godine. Tema se u knjizi obrađuje kroz niz aspekata i obuhvaća i nove spoznaje o filmskoj djelatnosti, na čemu je radio istraživački tim i autori različitoga obrazovanja, radnog iskustva i dobi. O najzanimljivijim pojedinostima iz stogodišnje kinematografije Čakovca doznajemo na predavanju, na kojemu će biti riječi i o „filmskoj“ povijesti Varaždina.

Predavači: Petar Krelja, Daniel Rafaelić, dr. sc. Ines Virč i Marina Oskoruš. Suorganizator: Centar za kulturu Čakovec.


14.10.2015. Grofica Lujza (predavanje/predstavljanje)
Humanost, srdačnost, tolerantnost i nadasve suosjećajnost prema potrebitima odlike su vezane uz groficu Lujzu Erdödy (1853. – 1924.), jednu od najvažnijih osoba iz novomarofske povijesti s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Spomen na tu dobročiniteljicu, utemeljiteljicu zaklade za siromašne i podupirateljicu raznih humanitarnih i građanskih udruga, škola i crkava u Novom Marofu promiče se projektom „Grofica Lujza“, koji predstavljamo kroz predavanje, dramsku izvedbu i prigodne suvenire, kruščiće i cvijeće od krep papira.

U programu sudjeluju: Tibor Martan  i Dubravka Baneković.

21.10.2015. - Sisi: mit, legenda, istina... (predavanje)
Elizabeta Austrijska (1837. – 1898.), poznatija kao Sisi, po svojoj velikoj popularnosti, a još više i brojnim kontroverzama koje su je pratile kroz cijeli život, bila je Lady Di 19. stoljeća. Koliko je istine u bajkovitim interpretacijama njezina lika realiziranih u filmovima s Romy Schneider, odnosno je li njezin život zapravo obilježen intrigama i depresijom kako navode povijesni izvori, pokušat ćemo barem djelomično rasvijetliti na predavanju, unaprijed znajući da će Sisi i dalje ostati sve ono što o njoj i danas (mislimo da) znamo: mit, legenda, istina.

Predavač: Lovorka Štimac-Dedić.
 

28.10. 2015. - Varaždin pod krunom Habsburgovaca (otvorenje izložbe - palača Sermage)
Četiri stoljeća zajedničke povijesti i međusobnih odnosa između Varaždina i vladarske kuće Habsburg ostavili su trajni utjecaj na naš grad i njegove stanovnike. U tom burnom povijesnom razdoblju, ispunjenome interesima, ratovima, revolucijama, krizama, ali i prosperitetom pa i kratkotrajnim periodima mira, Varaždin je bio jedno od središta političkog, ekonomskog i kulturnog života. Što nam je ostalo u nasljeđu od vladavine Habsburgovaca i kakve nas veze spajaju još i danas, nastojali smo prikazati ovom jedinstvenom izložbom, koja će ujedno „okruniti“ i 90 godina neprekinutoga djelovanja naše muzejske ustanove.