Špancirfest 2016: Uska ulica ponovno kreativno središte!

Datum objave: 10.08.2016

Posebno mjesto na svakom Špancirfestu zauzima Uska ulica, koja u deset festivalskih dana postaje pravo kreativno središte Varaždina. Nije ni čudno stoga, da gotovo i nema posjetitelja Špancira koji njom barem jednom ne prođe tijekom Festivala. Mjesto je to već tradicionalno rezervirano za umjetnike i kreativce, a tako će biti i ove godine.

U sklopu projekta Kreativnica u srpnju je bio organiziran natječaj, na koji su se mogli prijaviti svi kreativci. Ukupno su se za Kreativnicu prijavile 33 osobe, a njih 20 odabrano je za sudjelovanje. Radi se uistinu o nekima od najboljih mladih hrvatskih dizajnera.

Kroz Kreativnicu se želi predstaviti najbolje od različitih domena hrvatskog dizajna te posebno valorizirati kvalitetu, promišljanje, originalnost i inovativnost predstavljenih projekata ili proizvoda.

"Jedan od ciljeva Kreativnice je živa razmjena ideja i mišljenja između posjetitelja i izlagača kroz prezentaciju njihova načina rada, radionice i slične aktivnosti koje će se odvijati na lokaciji ovih 10 dana. Uz izlagačko-prodajni dio, Uska ulica će biti prošarana i malim punktovima za odmor kojima želimo pozvati špancirere da uspore ritam u prolazu kroz ovu ulicu i osjete svu njenu čar i posebnost" – rekle su nam Maja Patafta i Ana Bacinger, koordinatorice projekta Kreativnica.

Jedan od projekata koje će posjetitelji Kreativnice moći posjetiti je i Plakatiranje – višegodišnji projekt portala Vizkultura.hr u kojem domaći i regionalni dizajneri, umjetnici, ilustratori i ostali autori s područja suvremenih vizualnih umjetnosti svaki tjedan rade plakate aktualne društveno-kulturno-umjetničke tematike. Projekt je bio izlagan na na brojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu , a pojedini plakati iz kolekcije osvajali su nagrade te pojedinačno sudjelovali na dizajnerskim izložbama i festivalima. Kustos projekta je Ivan Dorotić.

Tijekom Špancira će tako biti izloženo svih 145 plakata, i to od 19. do 25. kolovoza u Galerijskom centru Varaždin, u Uskoj ulici, dok će u periodu od 26. do 28. kolovoza cijela kolekcija biti postavljena na prodajno-izložbenom mjestu na samoj ulici.

Prema tome, razloga za posjet Uskoj ulici i ove godine zasigurno neće nedostajati, očekuje nas ponovno deset kreativnih dana u varaždinskoj Kreativnici.

Izvor: http://spancirfest.com