Recept za slatki zalogaj: starinska pita

Datum objave: 07.05.2014

Damir Crleni, naš Zlatni kuhar, predstavlja vam recept za pripremu starinske pite.

Ako ste se zaželjeli slatkog, a ljubitelji ste tradicionalnih recepata, imamo pravu poslasticu za vas. Naš Zlatni kuhar, Damir Crleni, predstavlja vam recept za pripremu starinske pite!

Sastojci

Za tijesto:
- 1,5 kocka svježeg kvasca
-3,6dcl mlijeka
-500g pšeničnog brašna
-50g šećera
-1 jaje
-2 žumanjka
-30g soli
-100g maslaca

Za prvi nadjev:
-2 šalice mljevenog maka
-½ šalice šećera
-1 jaje

Za drugi nadjev:
-2 šalice mljevenih oraha
-½ šalice šećera
-1 jaje

Za treći nadjev:
-200g grožđica namočenih u rumu

Za četvrti nadjev:
-2 šalice mljevenog rogača
-½ šalice šećera
-1 jaje

Za peti nadjev:
-pekmez od šipka
-1 jaje za premaz


Priprema

  • Kvasac stavite dizati zajedno s mlijekom, malo brašna i šećera.
  • Prosijte brašno, dodajte ostala jaja, sol i dignuti kvasac te zamijesite tijesto, dobro ga izradite i stavite na toplo da se diže.
  • Tijesto razdijelite na 6 dijelova, razvaljajte ih pa u namašćen i pobrašnjen kalup slažite jedan po jedan, a svaki premažite jednim od gore navedenih nadjeva.
  • Peti mlinac namažite pekmezom, a šesti razmućenim jajetom.
  • Pecite na umjerenoj vatri 60 minuta

Dobar tek!