Datum objave: 07.05.2014
Damir Crleni, naš Zlatni kuhar, predstavlja vam recept za pripremu starinske pite.
Ako ste se zaželjeli slatkog, a ljubitelji ste tradicionalnih recepata, imamo pravu poslasticu za vas. Naš Zlatni kuhar, Damir Crleni, predstavlja vam recept za pripremu starinske pite!
Sastojci
Za tijesto:
- 1,5 kocka svježeg kvasca
-3,6dcl mlijeka
-500g pšeničnog brašna
-50g šećera
-1 jaje
-2 žumanjka
-30g soli
-100g maslaca
Za prvi nadjev:
-2 šalice mljevenog maka
-½ šalice šećera
-1 jaje
Za drugi nadjev:
-2 šalice mljevenih oraha
-½ šalice šećera
-1 jaje
Za treći nadjev:
-200g grožđica namočenih u rumu
Za četvrti nadjev:
-2 šalice mljevenog rogača
-½ šalice šećera
-1 jaje
Za peti nadjev:
-pekmez od šipka
-1 jaje za premaz
Priprema
- Kvasac stavite dizati zajedno s mlijekom, malo brašna i šećera.
- Prosijte brašno, dodajte ostala jaja, sol i dignuti kvasac te zamijesite tijesto, dobro ga izradite i stavite na toplo da se diže.
- Tijesto razdijelite na 6 dijelova, razvaljajte ih pa u namašćen i pobrašnjen kalup slažite jedan po jedan, a svaki premažite jednim od gore navedenih nadjeva.
- Peti mlinac namažite pekmezom, a šesti razmućenim jajetom.
- Pecite na umjerenoj vatri 60 minuta
Dobar tek!