Provedite raskošan vikend prepun događanja u Varaždinu!

Datum objave: 27.05.2015

U petak 29. svibnja i subotu 30. svibnja Varaždince i njihove gosti očekuju Gourmet Varaždin, Vrijeme jagoda, Streličarski turnir Anđeoska strijela i srednjovjekovni sajam, Glazba na balkonima grada te smjena Gradske straže...

Vikend koji je pred nama donosi mnoštvo događanja koja će nadpuniti varaždinsku subotnju špicu. Gourmet Varaždin, Vrijeme jagoda, Viteški turnir Anđeoska strijela, bitka za Varaždin i srednjovjekovni sajam, Glazba s balkona grada te smjena gradske straže u petak 29. svibnja i subotu 30. svibnja bit će i više nego dobar razlog da se dan provede u varaždinskoj povijesnoj jezgri.

Gourmet Varaždin
U petak 29. svibnja Varaždincima i njihovim gostima na Kapucinskom će se trgu predstaviti restorani i vinari s hrvatskog sjevera. Tradicija vrhunskog kulinarstva, zasnovanog na tradicionalnim jelima i namimirnicama, i danas se njeguje u varaždinskim restoranima. 

Hedonizam, karekterističan za vrijeme raskošnog baroka koje je obilježilo povijest grada, proširio je slavu varaždinskih specijaliteta sve do francuskog dvora. Tradicionalna varaždinska kuhinja doživjela je utjecaj Austrije i Mađarske, ali su tijekom povijesnih migracija u nju unijete preinake i novine koje su ju obogatile. Klasična kuhinja varaždinskog kraja temelji se na nekoliko osnovnih sastojaka, od kojih se najčešće koristi žitno i kukuruzno brašno za pripremu čuvenih varaždinskih klipiča, mlinaca, štrukli i zlevanki. 

Važnu ulogu u kuhinji ima i divljač čiji je uzgoj na ovim prostorima jedan od najstarijih u Europi. U varaždinskim restoranima obavezno treba kušati Varaždinske mlince, Varaždinski klipič, pikantna jela od divljači, jela od peradi i povrća, domaće kolače od dizanog tijesta te razne savijače. Za Međimurje su karakteristična hladna predjela s mesom iz tiblice, kosanom mašću, sirom turošom te svježim kravljim sirom s vrhnjem.

Krepke juhe bazirane na puno povrća ili vrhnja s domaćom tjesteninom obavezan su dio svakog ručka. Mesna jela od piletine, svinjetine ili divljači kombiniraju se sa specifičnim umacima i preljevima često baziranim na vrhnju i gljivama. Sve vrste svježe riječne ribe također su na menijima međimurskih restorana.

Prilozi se spravljaju od heljdine kaše, krumpira te od raženog ili pšeničnog tijesta, a kolači, kao što su međimurska gibanica, krapci i kelešice, oduševljavaju okusom. U toj će se raskoši, oplemenjenoj vinima loklanih vinara, moći u petak 29. svibnja, za samo 30 KN, uživati od 17 sati ispod šatora postavljenog na Kapucinskom trgu. Ulaznice se mogu kupiti na ulazu šator na Kapucinskom trgu. 

U subotu 30. svibnja na istom će se prostoru odvijati 8. Sajam domaće i zdrave hrane te gastro show i razni zabavni programi.

Vrijeme jagoda
Vrhunac je sezone jagoda pa će u subotu 30. svibnja varaždinski ugostitelji po popularnim cijenama svojim gostima ponuditi ukusne zalogaje i pića na bazi jagode. Tako će restoran Angelus u ponudi imati rižoto sa šparogama, kokosom i jagodama te pizzu s nutelom i jagodama, a restoran Palatin posluživat će salatni tanjur s piletinom i jagodama. 

U slasticama od jagoda moći će se uživati i u hotelu Turist, restoranu Verglec, kavani Galerija, kavani Grofica Marica te Zlatnom zrnu, a kokteli na bazi jagoda miješat će se u My Wayu, Aquamarinu i Mea Culpi .

Streličarski turnir Anđeoska strijela i srednjovjekovni sajam
U subotu 30. svibnja na varaždinskom će se Starom gradu oživjeti srednji vijek. Od 11 do 17 sati u viteškom će se taboru odvijati srednjovjekovni sajam, prezentirati viteške vještine te natjecati u streličarskom turniru Anđeoska strijela. Vitezovi će se boriti za slavu i naklonost djeva, a u 18 sati uprizorit će se i bitka za Varaždin, povijesni događaj iz 13. stoljeća tijekom kojeg su Varaždinci odbili napad na grad u borbi za hranu. 

Streličarski turnir Anđeoska strijela i srednjovjekovni sajam organizira udruga Viteški red Svetog Nikole, a u njemu će sudjelovati brojne viteške skupine iz cijele Hrvatske.

Svatko će pronaći nešto za sebe
Delicije hrvatskog sjevera, jagode i vitezovi bit će nadopunjeni i Glazbom s balkona grada. Varaždinski će glazbenici svirati na balkonu gradske vjećnice, u 10 sati, te na balkonu Županijske palače, u 11 sati, i balkonu palače Sermage u, 11,30 sati.

Smjena Gradske straže uvijek je atraktivna i treba ju pogledati, od 11 do 12 sati. Naravno, mogu se posjetiti muzeji i galerije pa će sigurno svatko sljedeći vikend u varaždinskoj povijesnoj jezgri pronaći nešto za sebe. Više informacija i cijeli program može se pronaći na web stranicama Turističke zajednice grada Varaždina.