Premijera predstave “Hipohondrijakuš ili mislibolesnik“ u HNK Varaždin

Datum objave: 13.06.2015

U utorak, 16. lipnja u 19,30 sati na Velikoj sceni HNK Varaždinu održat će se premijera glazbeno-scenske predstave “Hipohondrijakuš ili mislibolesnik“ anonimnog kajkavskog autora (Le malade imaginaire, uglazbljenog od M.A. Charpentiera).

Redatelj predstave je je Ozren Prohić, dirigent Saša Britvić, scenograf Žorž Draušnik, kostimografkinja Irena Sušac, koreografkinja Erinka Lukčec Kiko, a u ovom projektu, koji je i dramski i operni, sudjeluju glumci: Stojan Matavulj, Vid Balog, Mitja Smiljanić, Zdenko Brlek, Ozren Opačić, Marija Krpan, Jagoda Kralj Novak, Goran Malus, Darko Plovanić, Petra Kurtela; operni pjevači: Jelena Štefanić, Ana Lice, Sofija Cingula, Siniša Galović, Ozren Bilušić, Alen Ruško; Varaždinski komorni orkestar i operni zbor HNK u Varaždinu.        

Zamišljeni projekt Mislibolesnika iliti Hipohondrijakuša spaja dvije tradicije - jedna je kajkavska drama koja spada u korpus tzv. anonimne kajkavske drame nastale od kraja osamanaestog do kraja prve trećine devetnaestog stoljeća, a druga je tradicija francuskoga glazbenoga baroka, koji nastaje ili kao opera ili kao svojevrsne bastardni žanr što je upravo razvidno na žanru tzv. Moliereovih komedija – baleta.

Anonimna kajkavska drama Hipohondrijakuš iznikla je iz više poticaja i izvora, nastala je kao udaljena referenca na Molierea, a bliže joj poticaje i izvore možemo naći u Goldonija, no razina adaptacije zasigurno izmiče velikim uzorima i stvara snažnu lokalnu priču naslonjenu na tada aktualne prosvjetiteljske trendove.

Ovakav spoj glazbenog i dramskog kazališta otvara put prema cjelovitom tretmanu glazbeno-scenske umjetnosti, koja postaje iznimno vrijedna u svojoj glazbenoj kao što je vrijedna i u svojoj dramskoj, odnosno komediografskoj kvaliteti. Glazbeno-scensko djelo, projekt koji je i dramski i operni, u podjeli je deset glumaca, šest opernih pjevača, operni zbor, glazbenici – Varaždinski komorni orkestar.

Izvor: eVaraždin.hr