Predstavljena knjiga 'Varaždinsko bučino ulje' kuhara Damira Crlenog

Datum objave: 16.04.2018

U hotelu Turist u Varaždinu danas su, 16. travnja, župan Radimir Čačić, predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević, tajnica udruge Varaždinsko bučino ulje Andreja Petrović i poznati varaždinski kuhar Damir Crleni iz Turista predstavili knjigu recepata jednostavno nazvanu 'Varaždinsko bučino ulje'.

Jedinstvene i osebujne recepte za kuharicu, koju je izdala Varaždinska županija, osmislio je poznati kuhar Damir Crleni. Glavna zvijezda je varaždinsko bučino ulje, autohtona i posebna namirnica koju Crleni kombinira s domaćim namirnicama kao što su hajdina kaša i varaždinsko zelje, ali i s namirnicama iz drugih podneblja kao što su đumbir i čičoke.

- U kuharici smo objavili jela koja su bili uvijek tu negdje u mojoj prošlosti, kroz neke recepture. Ipak, prema trendovima u gastronomiji mogu biti potencijal za kreativne kreacije u gastronomiji, na temu varaždinskog bučinog ulja. Bilo je zadovoljstvo stvarati ove recepture koje su u meni pobudile zadovoljstvo zbog toga što smo uspjeli još nešto očuvati, osim varaždinskog klipića i drugih proizvoda koje smo očuvali u ovih 15-ak godina, koliko postoji Udruga kuhara Varaždinske županije. Takvi pothvati nam dokazuju da čovjek nikad ne treba stati, da uvijek treba biti uporan - istaknuo je na prezentaciji knjige 'zlatni kuhar' Damir Crleni, koji je zahvalio kolegama kuharima Anđelku Levaniću, Zlatku Novaku i Marinu Samboleku.

Varaždinsko bučino ulje je već 10 godina zaštićeno jamstvenim žigom pri Zavodu za intelektualno vlasništvo, a ovih dana će zaštita biti produžena na sljedećih deset godina.

Glavni 'krivac' za prvu kuharicu posvećenu varaždinskom bučinom ulju je župan Radimir Čačić, koji je prepoznao vrijednost „crnog zlata“ i odlučio da će jedan od prioriteta Županije biti upravo promocija ovog ulja.

Izvor:varaždinski.hr