Počinje peti VAFI, program bogatiji nego ikad!

Datum objave: 22.04.2014

Varaždin na nekoliko dana postaje centar dječje svjetske animacije – na 5. VAFI dolazi 90 gostiju iz cijelog svijeta.

Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin – VAFI (22. - 27. travnja) na svom petom izdanju u znaku zemlje partnera – Francuske u šest dana trajanja Varaždincima i njihovim gostima nudi izuzetno bogat program.

 

Francuski genijalci i oskarovci
"Ponosni smo na svoje peto izdanje koje publici nudi doista kvalitetan sadržaj. Uz radionice i crtaonice, tu su i besplatne projekcije francuskih animiranih filmova. Među njima je jedan od najboljih filmova svih vremena "Kralj i ptica rugalica" čija genijalnost ne blijedi ni nakon 30 godina, a u programu kratkih filmova nikako ne propustite "Logoramu", film koji je 2010. dobio Oscara" – rekla je programska direktorica Sandra Malenica najavljujući festival na konferenciji za novinare održanoj u varaždinskoj Gradskoj vijećnici.

VAFI će od ove godine službeno ima dva dijela. VAFI Senior (gdje se natječu filmovi odraslih za djecu) i trajat će prva tri dana te VAFI Junior (filmovi djece i mladih) koji traje zadnja tri dana. U oba dijela festivala pogledat će se 194 filma pristigla sa svih strana svijeta.

 

Od Grčke do Hong Konga
Rekordan broj filmova koji je stigao u Varaždin je na peto izdanje VAFI-ja privukao i rekordan broj gostiju. "Dolazi nam oko 90 gostiju sa svih strana svijeta. Već petu godinu zaredom najavljeni su animatori iz Hong Konga, ali i Rusije, Egipta, Belgije, Grčke, Izraela, Poljske i naravno – Hrvatske. Mogu reći da ih je svake godine sve više jer se među animatorima širi dobar glas o našem festivalu. Iza ovih šest dana koliko trajemo mogu reći da ima 365 dana posla. Već sada, pred peto izdanje, radimo na partnerstvu za šesto izdanje. U svemu su nam velika pomoć pokrovitelji Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i Grad Varaždin. U zadnje vrijeme puno teže nalazimo sponzore u privatnom sektoru i zato puno hvala Hypo Alpe Adria banci što nas prati iz godine u godinu. Financijska pomoć uvijek nam treba pogotovo zato jer svim gostima plaćamo smještaj, kao što je i običaj na festivalima" - objasnio je izvršni direktor festivala Hrvoje Selec.

Svi programi su besplatni, a detaljan program festivala možete naći na www.vafi.hr

Izvor: eVaraždin.hr