Na ovogodišnjem VAFI festivalu prikazat će se 102 filma

Datum objave: 04.05.2017

VAFI – internacionalni festival animiranih filmova djece i mladih Varaždin, ove godine održavat će se od 30.05. do 04.06.2017.

Od 487 pravilno prijavljenih filmova iz 69 zemalja (što je rekordan broj zemalja), selektorice Dubravka Kalinić Lebinec i Sandra Malenica odlučile su da će na 8. VAFI-ju biti prikazano 102 filmova u 9 službenih projekcija. U kategoriji filmova za djecu do 10 godina MINI 33 filmova, u kategoriji MIDI za djecu od 11 do 14 godina 32 filma, a u kategoriji MAXI - da mlade od 15 godina 37 filmova.

VAFI promovira isključivo univerzalne i trajne vrijednosti te stvaralaštvo djece i mladih. VAFI 5 nadopunjen je i animiranim filmovima rađenim upravo za njih - za djecu i mlade, a nastavlja i dalje sa širenjem horizonata predstavljajući razne oblike i mogućnosti animacije koje prezentira kroz partnera festivala. VAFI također promiče dječja prava kroz nagradu PLAVI VAFI koja se dodjeljuje za film koji najviše promiče dječja prava.  

Spoj "velikih" i "malih" animatora prilika je da "mali" animatori razgovaraju s "velikim" animatorima, da se druže, izmjenjuju iskustva, a ujedno se vrijedni članovi VANIME, organizator VAFI-ja direktno uključiti u prosudbu i ocjenjivanje najboljih animiranih filmova za djecu i mlade. Specifična je to situacija gdje će djeca animatori ocjenjivati odrasle kolege, dok će odrasli ocjenjivati djecu i mlade.

Dio VAFI-ja koji predstavlja animirane filmove OD djece i mladih od 5. VAFI-ja nosi ime JUNIOR, dok se dio animiranih filmova ZA djecu i mlade zove SENIOR.