Održan sastanak europskih predsjednika nacionalnih kuharskih udruženja

Datum objave: 13.04.2016

10.  i 11. travnja je u Frankfurtu održan sastanak europskih predsjednika kuharskih udruženja u organizaciji WACS-a i Njemačkog kuharskog saveza na kojem je sudjelovao i predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, te direktor ugostiteljstva hotela Turist Damir Crleni. 

U sklopu sastanka, prezentirana su godišnja izvješća rada svih prisutnih nacionalnih saveza te WACS-a, svjetske kuharske organizacije. Predstavljeni su planovi za 2016. godinu te detalji i novosti vezani na Svjetsku konferenciju kuhara koja će se održati u rujnu u Grčkoj i Svjetsku kulinarsku olimpijadu u Njemačkoj koja je na rasporedu u listopadu ove godine.

Hrvatska će biti prisutna na oba događanja kao i na najprestižnijem individualnom kuharskom natjecanju na svijetu, Bocuse d'Or-u koji će se ove godine održati u Budimpešti. Zadarski kuhar Tomislav Karamarko će 10. i 11. svibnja imati čast predstavljati hrvatsku trobojnicu na spomenutom natjecanju. Rijetko se ovakava natjecanja održavaju u susjednim zemljama pa je to i dobra prilika za sve kuhare da podrže Tomislava u njegovom predstavljanju, a usput pogledaju i gastronomske novitete na pratećem sajmu u sklopu kojeg se natjecanje i održava. Hrvatski kuharski savez je u suradnji s putničkom agencijom organizirao zajedničko putovanje za sve zainteresirane te detalje puta možete pronaći na www.kuhar.hr.

Imajući na umu da na mladima svijet ostaje, predsjednici su najviše vremena posvetili mladim kuharima i razradi akcija kako pravilno razvijati struku i nadarene mlade kuhare i slastičare te kako ih uključivati u rad WACS-a. U sklopu sastanka predloženi su i noviteti i za natjecanja Global Chefs Challenge, Hans Buschens Young Chef Challenge i Global Pastry Chef Challenge, predstavljene su kandidature za domaćinstvo slijedećih kongresa kao i kandidature za novo rukovodstvo WACS-a, a glasovanje će se održati na konferenciji u Grčkoj.

Predsjednici nacionalnih saveza usuglasili su se i o detaljima unificirane globalne proslave Svjetskog dana kuhara (20. listopad) kada će uz pomoć tvtke Nestle, kuhari i slastičari diljem svijeta obilaziti škole i vrtiće te sa djecom i školarcima provesti dan kreirajući jednostavna i maštovita jela, promicati kuharsku i slastičarsku profesiju i pričati o važnosti zdrave prehrane u svakodnevnom životu.