Nije svaki klipić varaždinski klipič!

Datum objave: 08.04.2014

Damir Crleni, naš Zlatni kuhar, predstavlja vam recept za pripremu ove autohtone varaždinske delicije.  

Varaždinci dobro znaju da nije svaki klipić - Varaždinski klipič! Ovaj jedinstveni kulinarski proizvod specifičan je za naš grad još od 18. stoljeća. Generacije i generacije Varaždinaca i naših gostiju imali su priliku uživati u ovom jednostavnom, a tako ukusnom pecivu. Došlo je vrijeme da saznate kako klipiče spravlja naš Zlatni kuhar, Damir Crleni… 
 

Za tijesto:
1,5 kocka svježeg kvasca
3,6dcl mlijeka
500g pšeničnog brašna
50 g šećera
1 jaje
2 žumanjka
30g soli
100g maslaca

Za prvi nadjev:
2 šalice mljevenog maka
½ šalice šećera
1 jaje

Za drugi nadjev:
2 šalice mljevenih oraha
½ šalice šećera
1 jaje

Za treći nadjev:
200g grožđica namočenih u rumu

Za četvrti nadjev:
2 šalice mljevenog rogača
½ šalice šećera
1 jaje

Za peti nadjev:
pekmez od šipka
1 jaje za premaz


Priprema

  • Kvasac stavite dizati zajedno s mlijekom, malo brašna i šećera.
  • Prosijte brašno, dodajte ostala jaja, sol i dignuti kvasac te zamijesite tijesto, dobro ga izradite i stavite na toplo da se diže.
  • Tijesto razdijelite na 6 dijelova, razvaljajte ih pa u namašćen i pobrašnjen kalup slažite jedan po jedan, a svaki premažite jednim od gore navedenih nadjeva.
  • Peti mlinac namažite pekmezom, a šesti razmućenim jajetom.
  • Pecite na umjerenoj vatri 1 sat.

Dobar tek!