Datum objave: 08.04.2014
Damir Crleni, naš Zlatni kuhar, predstavlja vam recept za pripremu ove autohtone varaždinske delicije.
Varaždinci dobro znaju da nije svaki klipić - Varaždinski klipič! Ovaj jedinstveni kulinarski proizvod specifičan je za naš grad još od 18. stoljeća. Generacije i generacije Varaždinaca i naših gostiju imali su priliku uživati u ovom jednostavnom, a tako ukusnom pecivu. Došlo je vrijeme da saznate kako klipiče spravlja naš Zlatni kuhar, Damir Crleni…
Za tijesto:
1,5 kocka svježeg kvasca
3,6dcl mlijeka
500g pšeničnog brašna
50 g šećera
1 jaje
2 žumanjka
30g soli
100g maslaca
Za prvi nadjev:
2 šalice mljevenog maka
½ šalice šećera
1 jaje
Za drugi nadjev:
2 šalice mljevenih oraha
½ šalice šećera
1 jaje
Za treći nadjev:
200g grožđica namočenih u rumu
Za četvrti nadjev:
2 šalice mljevenog rogača
½ šalice šećera
1 jaje
Za peti nadjev:
pekmez od šipka
1 jaje za premaz
Priprema
- Kvasac stavite dizati zajedno s mlijekom, malo brašna i šećera.
- Prosijte brašno, dodajte ostala jaja, sol i dignuti kvasac te zamijesite tijesto, dobro ga izradite i stavite na toplo da se diže.
- Tijesto razdijelite na 6 dijelova, razvaljajte ih pa u namašćen i pobrašnjen kalup slažite jedan po jedan, a svaki premažite jednim od gore navedenih nadjeva.
- Peti mlinac namažite pekmezom, a šesti razmućenim jajetom.
- Pecite na umjerenoj vatri 1 sat.
Dobar tek!