(Ne)običan varaždinski vikend: glazba, ples, jagode, vitezovi...

Datum objave: 30.05.2014

U subotu 31. svibnja i nedjelju 1. lipnja u varaždinskoj povijesnoj jezgri organizirat će se niz događanja, a svatko će moći pronaći nešto za sebe.

Vikend koji je pred nama donosi mnoštvo događanja koja je Turistička zajednica grada Varaždina kao cjelinu ponudila na hrvatskom turističkom tržištu.  Vrijeme jagoda, Dani suvremenog plesa, 2. streličarski turnir  Anđeoska strijela i srednjovjekovni sajam,  Glazba s balkona grada, smjena gradske straže i razne izložbe  u subotu 31. svibnja i nedjelju 1. lipnja bit će i više nego dobar razlog da se dan provede u varaždinskoj povijesnoj jezgri.

Vrijeme jagoda

Turistička će zajednica grada Varaždina zajedno s ugostiteljima iz povijesne jezgre u subotu 31. svibnja organizirati događanje čija će tema biti jagode. Na Trgu Miljenka Stančića i Trgu kralja Tomislava tijekom dana organizirat će se prodaja jagoda 6 proizvođača iz varaždinske okolice, a u ugostiteljskim objektima po prigodnoj će se cijeni moći uživati u hrani i piću na bazi jagoda. Tako će se u kavani Grofica Marica moći probati Varaždinska teglica z` Banusplaca, a u ZZ caffeu Zlatnog zrna spremaju popse od jagoda, tortu od sira s jagodama i roladu od jagoda.  U pivnici Raj sve sladokusce čekaju kocke od jagode zlatnoga kuhara, a u kafićima Aquamarin, Mea Culpa i My Way miješat će alkoholne i bezalkoholne koktele  sa sokom od jagoda. Kafići će u ponudi imati i frape i prirodne sokove od jagode s raznim dodacima.

U restoranima Angelus, Palatin i Vreglec te restoranu hotela Turist varaždinski kuhari spremaju specijalne proljetne menije pa će svatko moći odabrati nešto po svome ukusu.  Uz uživanje u boji, okusu i mirisu jagoda za Varaždince i njihove goste organizirat će se i zabavni program pa će na Trgu Miljenka Stančića svirati varaždinski Groove on, a na Trgu kralja Tomislava moći će se opustiti uz stand up komediju Smjehotres.

Dani suvremenog plesa
Dani suvremenog plesa u Varaždinu održavaju se od četvrtka 29. svibnja do nedjelje 1. lipnja. Festival će biti otvoren u četvrtak navečer u Galeriji starih i novih majstora izvedbenom instalacijom i izložbom Strgane izvedbe, skupine BADco. iz Zagreba. Na otvorenju će koncert klasičnih i pop uspješnica izvesti gudački kvartet članica Zagrebačkog orkestra mladih. Idući festivalski dan u HNK Varaždin Matea Bilosnić izvest će „This is you?“. Na livadi kod Lančane kule bit će prikazan i film Blush, belgijskog koreografa, plesača i filmskog redatelja Wima Vandekeybusa.  Predstava Anything, u izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla, na rasporedu je u subotu u varaždinskom HNK.
Nedjeljno prijepodne (1.6.) Dana suvremenog plesa posvećeno je najmlađoj publici. Program za djecu počet će prezentacijom koncepata razvijenih na Koreografskom laboratoriju koji će se tijekom tjedna održavati u Varaždinu, uz mentorstvo Hendrik Lebona, belgijskog plesača i pedagoga. Također, mališani će pogledati i plesnu predstavu San žute čarape, rad autorice i koreografkinje Dalije Aćin Thelander. U popratnom dijelu programa posjetitelji festivala zabavit će se na festivalskom partiju u My Way baru u petak te u subotu na Podrumskoj sceni Rogoz. Ondje će koncert održati sastav Žen, a nakon njih festivalsku publiku zabavit će DJ-i Wuff i Mae'n (Šuškavac kolektiv, Šalter) i Streepy (Bass Resolution).

Streličarski turnir Anđeoska strijela i srednjovjekovni sajam
U subotu 31. svibnja na varaždinskom će se Starom gradu oživjeti srednji vijek. Vitezovi će se boriti za slavu i naklonost djeva, a uprizorit će se i bitka za žitnicu,  povijesni događaj iz 13. stoljeća tijekom kojeg su Varaždinci odbili napad na grad u borbi za hranu. Naime, tijekom invazije Tatara vladala je glad, a tisuće izbjeglica upali su na varaždinsko područje i opljačkali mnoga naselja u okolici. Pokušali su doći i do bogate varaždinske žitnice, u čemu ih je spriječio varaždinski vitez Mihalj davne 1242 g.  Streličarski turnir  Anđeoska strijela i srednjovjekovni sajam organizira udruga Viteški red Svetog Nikole, a u njemu će sudjelovati  brojne viteške skupine iz cijele Hrvatske.

Svatko će pronaći nešto za sebe
Uz jagode, suvremeni ples i vitezove vikend u Varaždinu bit će nadopunjen i Glazbom s balkona grada, a smjena Gradske straže uvijek je atraktivna i treba ju pogledati.  Naravno, mogu se posjetiti i muzeji te galerije pa će sigurno svatko sljedeći vikend u varaždinskoj povijesnoj jezgri pronaći nešto za sebe. Više informacija i cijeli program može se pronaći ovdje.

Izvor: eVaraždin.hr