Najavljujemo: 13. Dani performansa u Varaždinu

Datum objave: 06.06.2014

Dani performansa Varaždin doživjet će svoje trinaesto izdanje od 12. do 15. lipnja. Od četvtka do nedjelje u bivšoj sinagogi, Galeriji Miljenko Stančić te na nekoliko otvorenih lokacija u užoj jezgri grada, izvest će se gotovo 10 performansa domaćih i inozemnih umjetnika.

Organizator festivala je Galerijski centar Varaždin, a selektor programa je likovni kritičar i kustos Branko Franceschi. Dani performansa održavaju se pod pokroviteljstvom Grada Varaždina i Ministarstva kulture RH.

Povijest nas ničemu nije naučila

Festival će biti otvoren izložbom fotografija „Kunst für uns“, autora Damira Širole koji je ovjekovječio performans Toma Gotovca aka Antonija Lauera na otvaranju 42. likovnog salona HDLU 2007. godine u Zagrebu. Njegove fotografije bit će postavljene u Galeriji Miljenko Stančić, a nakon tog će umjetnik Ivan Mesek izvesti performans „History will teach us nothing“. Mesek će svoje viđenje povijesti kao učiteljice života prikazati podno Lančane kule na Stančićevom trgu.

Oluja u petak
Spartak Dulić iz Subotice izvesti svoj performans „XFG-9H“. Dulić je diplomirao na ALU u Zagrebu, a samostalne i skupne izložbe imao je diljem svijeta. Njegov osebujni performans uključuje kadu, bijelu boju i crno platno, a možete ga pogledati u petak na Trgu Miljenka Stančića. Umjetnik HR-Stamenov, Bugarin s njemačkom adresom, poznati je umjetnik koji stvara site-specific, medijske, zvučne i svjetlosne intervencije. Na Danima performansa postavit će audio-vizualnu instalaciju „Oluja“ kojom će simulirati olujno vrijeme u zatvorenom prostoru, unutar bivše sinagoge. U Julijanovom dvorištu Timo Soppela iz Finske predstavit će rad MUU Galerije u Helsinkiju projekcijom video arhive „Performance Voyage 4“, odnosno snimkama performansa izvedenima u Helsinkiju. Ovim gostovanjem započinje se međunarodno povezivanje Dana performansa s inozemnim institucijama i udrugama.

Snovi i noćne more u subotu
U subotu će Kata Mijatović, hrvatska poznata multimedijalna  umjetnica koja se najčešće  izražava performansom i videom, izvesti dva dijela svog opusa „Arhiv snova“ kojim je predstavila Hrvatsku na prošlogodišnjem 55. Venecijanskom bijenalu, najvećoj svjetskoj izložbi suvremene umjetnosti. U Varaždinu ćemo u subotu prijepodne vidjeti dio tog višegodišnjeg projekta, akciju „Dva sna“, a navečer će u bivšoj Mijatović sinagogi čitati „Noćne more iz Arhiva“. Antonio Grgić će, također u subotu, izvesti performans „Sjene“ na glavnom gradskom trgu. Grgiću su glavni interes urbane intervencije i skulpture koje propituju odnose prirodnih i društvenih sila, te protoka vremena. Grgić u svom projektu „Sjene“ oslikava sjene spomenika na pločniku gdje su nekad ti isti spomenici bili smješteni. Očekuje nas i performans umjetnika Zorana Pavelića „Čitanje Kožarićevih rečenica naopako u bivšoj sinagogi“.
Subotnji program završit će neformalnim druženjem na koncertu Picksiebnera na Kazališnom trgu koji se organizira u sklopu festivala sinkronizacije „Sinki“.

Druženja s umjetnicima

Svakog dana od petka do nedjelje u Julijanovom će se dvorištu održati razgovori s umjetnicima te su svi zainteresirani pozvani da dođu i upoznaju autore koji gostuju na festivalu.