Iz prošlosti hotela Turist: legendarni šahist Bobby Fischer prije 45 godina odigrao simultanku s Varaždincima

Datum objave: 18.05.2015

Od otvaranja 1964. godine pa do danas kroz naš hotel su prošla mnoga slavna i ugledna imena. Danas se prisjećamo posjeta američkog šahovskog velemajstora i jednog od najvećih igrača u povijesti šaha Roberta "Bobbya" Fischera. Bilo je to 1970. godine, a Fischer je u Varaždinu boravio na poziv varaždinskih šahista. U našem gradu je odigrao simultanku na 20 ploča i pobijedio sa 17:3, nakon višesatne igre...

Budući svjetski prvak u šahu, bio je oduševljen Varaždinom i to nije skrivao. Varaždinski slikar, šahist, dugogodišnji entuzijast u sportu osoba s invalidnošću Stanislav Prešnjak, bio je Fischeru domaćin.

"Osjećam se kao da sam ovdje oduvijek. Ovaj grad je stvoren po mjeri čovjeka" - kazao je o baroknom gradu legendarni, kontroverzni šahist koji nikada nije završio srednju školu.

Nisu ga zanimale umjetnost, znanost, politika, šport, niti seks. Živio je za „kraljevsku igru“ i naslov svjetskog prvaka osvaja 1972. godine u meču sa Borisom Spaskim.

Bodove su u nedjelju 12. srpnja 1970. nakon pobjede protiv Fischera u varaždinskoj simultanki osvojili Zvonko Vupora (Varteks) i Blagojević (JNA), što je odjeknulo kao prava senzacija. Remizirati su uspjeli Vera Ister (Partizan) i Belić (VIS). Osim njih još su igrali Hađina (Ljevaonica), Ostrognaj (VTS), Juranec (Elektra), Mekota (Varkom), Branilović (OZ), Prešnjak, Doder, Kreuh, Opačić, Kuhta, Stanković, Prester i Ivan Stručić (svi Partizan), Bašić (Zanatlija), te Jerbić Radoslav i Parlaj, članovi SD Varaždin.

Inače, organiziranje simultanki u Varaždinu ima dugu tradiciju i prva je bila upriličena još daleke 1923. godine. Na njima su s Varaždincima igrali poznati domaći šahovski majstori, međunarodni majstori i velemajstori, te nekoliko istaknutih inozemnih velemajstora. Medu njima su  najpoznatiji Keres (Rusija), Bisguer (SAD), Unzicker (Njemačka) i Czerniak (Izrael). U naše grad stigla su i dva svjetska prvaka, spomenuti Robert Fischer (SAD) i Mihailo Mojsejevič Botvinik iz Rusije, koji je u Varaždinu simultanku odigrao 1971. godine.

Izvor: eVaraždin.hr