Kuhari hotela Turist uspješni na Svjetskom kulinarskom kupu

Datum objave: 02.12.2014

Hotel Turist je na Svjetskom kulinarskom kupu u Luksemburgu bio zastupljen s četiri predstavnika koji su doprinijeli osvajanju nekoliko medalja.

Od 22. do 27. studenog hrvatski kuhari i slastičari predstavili su se na jednoj od najvećih kulinarskoj smotri na svijetu – Svjetskom kulinarskom kupu u Luksemburgu. Na natjecanje je otputovala Nacionalna seniorska kulinarska reprezentacija, nacionalna juniorska kulinarska reprezentacija, Regionalni tim Varaždinske županije te tri kuhara i slastičara koji su nastupili u individualnim kategorijama. Izbornik hrvatske kulinarske reprezentacije, Marinko Jurešić, i predsjednik Saveza Damir Crleni odabrali su članove reprezentacije na temelju njihovih ostvarenih rezultata na domaćim natjecanjima HKS-a te međunarodnim natjecanjima pod kapom WACS-a (Svjetskog udruženja kuharskih saveza ).

Hotel Turist je na Svjetskom kulinarskom kupu u Luksemburgu bio zastupljen s četiri predstavnika. Damir Crleni kao predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, Anđelko Levanić i Zlatko Novak kao članovi nacionalne seniorske kulinarske reprezentacij  i Marija Kuzminski kao članica regionalne kulinarske reprezentacije Varaždinske županije doprinijeli su osvajanju nekoliko medalja.

U ponedjeljak, 24. studenog, Hrvatska nacionalna seniorska reprezentacija i Regionalni tim Varaždinske županije predstavili su jela u kategoriji “hladna kuhinja”. Oba tima osvojili su brončane medalje za svoj nastup. Slijedećeg dana svoje su radove predstavili sudionici u individualnim kategorijama. Zoran Herman osvojio je zlatnu medalju u kategoriji Kulinarska umjetnost koja se sastojala od svečanog menija od 4 slijeda za jednu osobu te 4 različita finger fooda za šest osoba. Rozalija Neralić je u istoj kategoriji pripalo srebro, a istu je medalju osvojio i Ivan Đukić u kategoriji Kulinarska artistika u sklopu koje je predstavio izložak od voća i povrća.

U srijedu, posljednjeg dana, seniorska reprezentacija pripremala je menu za 110 osoba pred publikom koja se poslužila posjetiteljima sajma Expogast u Restoranu nacija. Za svoj nastup seniori su osvojili srebrnu medalju! Juniorski tim je isto tako posljednjeg dana nastupao pred publikom broncu su osvojili za pripremu buffeta za 12 osoba na zadanu temu.

Na sajmu Expogast, gdje se održava čitava manifestacija, uz takmičenja i kulinarske eksponate posjetitelji mogu vidjeti mnogobrojne inovacije iz gastronomskom svijeta i kušati brojne delicije koje su većinom nedostupne u svakodnevnom životu.

Uz Hrvatsku, na natjecanju je nastupilo još 55 drugih zemlja; 590 kuhara i slastičara u individualnim kategorijama, 30 seniorskih nacionalnih timova, 15 juniorskih, 6 regionalnih juniorskih timova i 48 regionalnih seniorskih ekipa, što sveukupno broji više od 1500 kulinarskih majstora. Najprestižniju titulu, najbolji od najboljih u kategoriji Seniorskik nacionalnih timo, ponovno je odnijela reprezentacija Singapura, ispred Švedske i SAD-a.