Izložba "Krugorezi" - Ive Šarić

Datum objave: 18.11.2019

Ciklus radnog naziva “Krugorezi” nastavak je istraživanja u grafičkoj tehnici linoreza, s krugom kao dominantnim motivom. Otkad sam upoznala tehniku linoreza, motiv kruga mi se spontano nametnuo kao izvor beskrajne kombinatorike u likovnom i metaforičkom smislu.

U Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin u petak, 15. studenoga 2019. godine u 19 sati otvara se izložba “Krugorezi” Ive Šarić. Izložba ostaje otvorena do 3.12.2019. godine.

Krug kao osnovni gradbeni element, kao atom, koristim kako bih komponirala složenije, često vibrantne strukture. Repeticija kruga postaje dominantan ritmički element koji kompozicijskim varijacijama (p)ostaje relevantan motiv ciklusa. Sam proces rada i konačan ishod uvijek su nepredvidljivi te se time uvijek iznova otvara i slobodan prostor za izmjene koje mijenjaju početnu ideju. Svaki rad zaseban je vizualni doživljaj čiju dinamiku određuje rekomponiranje osnovne zamisli.

Iva Šarić je rođena je 12. travnja 1985. u Varaždinu gdje je završila opću gimnaziju, a nakon  nje upisala  Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu 2004. godine. Već 2005. primila je pohvalu za uspješan rad tijekom akademske godine 2004./ 2005.. Diplomirala je 2010. na Nastavničkom odsjeku u grafičkoj klasi doc. Ines Krasić. Dobitnica je posebne Rektorove nagrade za skupni projekt: „Zima na otoku“, Vis 2008., Nagrade Kabineta grafike HAZU na 5. hrvatskom trijenalu grafike, 2009.godine, 1. nagrade na Međunarodnoj izložbi „19. Minijature“, 2016. godine, Nagrada 4. međunarodnog trijenala autoportreta „Pojam o sebi“, Nagrade Robert Adam  (za rad ne temu Dioklecijanove palače u Splitu) na 8. međunarodnom grafičkom bijenalu ”Splitgraphic” 2017. i 1. nagrade u području fotografije  na Rijeka mini art – u 2017. godine.

Upotpunite Vaš boravak u Varaždinu, posjetom izložbi ove mlade varaždinske umjetnice.

Izvor: TZ grada Varaždina