Izložba godine u Gradskom muzeju Varaždin: Varaždin pod krunom Habsburgovaca

Datum objave: 22.10.2015

Nakon trogodišnjih priprema u Gradskom muzeju Varaždin, kao jedan od najopsežnijih projekata u njegovu dosadašnjem radu, u srijedu, 28. listopada, u palači Sermage s početkom u 19 sati otvara se izložba "Varaždin pod krunom Habsburgovaca", kojom se ujedno obilježava 90 godina neprekinutoga djelovanja te ustanove.

Izložba obrađuje burno povijesno razdoblje tijekom četiri stoljeća zajedničke povijesti i međusobnih odnosa između vladarske kuće Habsburg i Varaždina, koji je tada bio jedno od središta političkog, ekonomskog i kulturnog života, što je i do danas ostavilo trajni trag na taj grad i njegove stanovnike. 

Kroz 12 tematskih cjelina, na 350 raznorodnih izložaka, ocrtava se djelovanje pojedinih vladara iz dinastije Habsburg/Habsburg-Lotringen i utjecaj njihove vladavine na varaždinskome području, među kojima je posebno istaknuta Cesarska i kraljevska građanska četa, kraljevski posjeti Varaždinu, lov na varaždinskome području te Varaždin i Habsburgovci nakon raspada zajedničke države.

Među izloženim predmetima su: arhivski dokumenti, oružje, medalje, ordenje, značke, novac, nakit, fotografije, novine, slike, grafike, porculan, staklo, tekstil, vladarski pokloni, zastave, knjige, streljačke mete i odjevni predmeti. Osim građe iz fundusa varaždinskoga muzeja, za izložbu su posuđeni i predmeti iz Hrvatskoga povijesnog muzeja u Zagrebu, Hrvatskoga državnog arhiva, Državnoga arhiva u Varaždinu, Muzeja Dvor Trakošćan te varaždinskoga Uršulinskog samostana, kao i predmeti iz nekoliko privatnih zbirki. Uz izložbu je pripremljeno i 20-ak prigodnih suvenira, među kojima su porculanske šalice, drvene bojice, „maske“ za selfije, platnene vrećice, blokovi, suhi kolači prema bečkoj recepturi i dr.

S obzirom na brojnost eksponata i zahtjevnost prezentacije, izložba je postavljena u dvije zgrade Gradskog muzeja Varaždin, tako da se u prvom dijelu, u palači Sermage (Trg M. Stančića 3), predstavlja razdoblje do 19. stoljeća, a u palači Herzer (Franjevački trg 10) razdoblje od 19. stoljeća. Tijekom njezina održavanja, do 2. 10. 2016. godine, predviđeno je i niz popratnih sadržaja, koji uključuju vodstva na hrvatskom i stranim jezicima, tematska predavanja i edukativne programe za učenike.

Već u petak, 30. listopada, od 10 sati, u multimedijskoj dvorani u palači Herzer, održava se okrugli stol pod nazivom Varaždin i Habsburzi, koji u povodu 200. godišnjice završetka Bečkoga kongresa varaždinski muzej organizira u suradnji sa Zavodom za znanstveni rad HAZU u Varaždinu.