Hotel Turist ugostio 37. Simpozij preventivne i socijalne pedijatrije

Datum objave: 12.10.2015

Proteklog vikenda, od 9. do 11. listopada hotel Turist ugostio je brojne pedijatre iz Hrvatske i inozemstva na 37. Simpoziju preventivne i socijalne pedijatrije.

Davne 1970. godine u Varaždinu je održan prvi stručni skup pedijatara. Punih 45. godina kasnije naš grad ponovo je ugostio vodeće hrvatske pedijatre na 37. Simpoziju preventivne i socijalne pedijatrije s međunarodnim sudjelovanjem.

Skup je svečano otvoren u petak 9. listopada u Koncertnoj dvorani varaždinskoga HNK. Otvorenju su prisustvovali  organizatori iz Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju te predstavnici pokrovitelja: Grada Varaždina, Varaždinske županije, Ministarstva zdravlja i Ureda predsjednice Republike Hrvatske

Središnji radni dio skupa održan je u subotu, kada su u kongresnim prostorima hotela Turist održana brojna predavanja i panel diskusije. Glavna tema Simpozija bila je mentalno zdravlje djeteta, ali i dojenje. U sklopu skupa bilo je riječi i o različitim drugim temama, kao primjerice o potrebi za cijepljenjem dojenčadi i djece. Skup je završen u nedjelju okruglim stolovima „Cijepljenje djece“  i „Ugovaranje zdravstvene zaštite djece“.

Jedna od zanimljivosti iznesenih na skupu je i činjenica da je Varaždin prvog školovanog pedijatra dobio još davne 1937. godine, a već 1959. godine u gradu je osnovan dječji dispanzer. 

U svakom slučaju, zahvaljujemo svim sudionicima ovog skupa za sudjelovanje na Simpoziju, te na njihovom doprinosu u prevenciji i liječenju naših mališana.