Hotel Turist 1964-2014: priča iz poslovnih knjiga

Datum objave: 20.10.2014

Povodom proslave 50. rođendana hotela predstavljamo vam neke od naših radnih veterana, ali i njihove nasljednike koji danas nastavljaju putem svojih roditelja i pišu novo uspješno poglavlje hotela Turist. 

Danas upoznajte Zrinku i Lovorku Avar, majku i kćer, koje bilježe kontinuitet radnog staža u hotelu od samih njegovih početaka. Kako je bilo nekad, a kako je danas raditi u odjelu računovodstva i kako se zabavljaju 'cure iz računovodstva' - saznajte u nastavku!

Zrinka Avar
U ugostiteljskoj radnoj organizaciji Varaždin počela sam raditi 01.07.1954. godine. Počela sam raditi na dnevnim obračunima i obračunima plaća, a u mirovinu sam otišla s radnog mjesta fakturiste u komercijali. Naime, nekada nije bilo računala - izlazne fakture su se pisale na pisaćoj mašiini, pa je to uz nabavu i prodaju bio dio komercijale.

Bivši ugostiteljski poslovni sustav bio je sastavljen od mnogo poslovnih jedinica (hotel Janje, hotel Istra, motel Izletište na Varaždinbregu, riblji restoran Pula, Kavana Korzo, Gradska kavana u Gundulićevoj ulici, restoran na željezničkom kolodvoru, restoran na autobusnom kolodvoru i još mnogi drugi), a jedan od njih je bio i hotel Turist.

O hotelu Turist ne mogu puno reći jer u njemu nisam radila. Jedini poslovni kontakt s hotelom je bila izrada izlaznih faktura. No, upravo na taj način je hotel Turist utjecao na moj život - ako je hotel bio pun gostiju, bilo je puno faktura, što se onda odrazilo i na našim plaćama.
Moram napomenuti da, iako smo bili veliki kolektiv, uvijek smo pronalazili vrijeme za druženje, a posebno su mi ostali u sjećanju lijepi izleti, proslave 8. marta, dani poduzeća, ugostiteljske Nove godine i nezaboravne martinjske svečanosti u restoranu Janje uz nezaobilaznog Jožu Klopoca.

U mirovinu sam otišla nakon 33 godine rada, 1987. godine, kad je na moje radno mjesto došla moja kćer Lovorka. Na kraju, moram reći da se hotel kroz godine mjenjao izgledom, ali su duh i toplina kojom je zračio ostali do danas.

Lovorka Avar
U ugostiteljskoj radnoj organizaciji Varaždin počela sam raditi 15.03.1987. na radnom mjestu fakturiste. Raznim reorganizacijama u poslovnom sustavu 01.12.1995. godine počinjem raditi u poduzeću Turist d.o.o. sa sjedištem u hotelu Turist. Nastavljam na istom radnom mjestu uz novu tehnologiju, po potrebi radim i nabavu i marketing, a zadnjih osam godina radim u odjelu računovodstva kao glavni financijski knjigovođa.

Od svojih skoro 28 godina radnog staža, već sam 19 godina u hotelu Turist, pa je tako postao dio moje svakodnevice. Svoj posao odrađujem u ugodnoj radnoj atmosferi. I mi, baš kao i naši prethodnici, znamo pronaći vremena da se ugodno zabavimo.

U računovodstvu su radnje uvijek standarne i ozbiljne, s obzirom da jako utječu na funkcioniranje i ispunjavanje obveza samog poduzeća, no negdje 90-ih godina zajedno sa svojim curama iz računovodstva, a na inicijativu našeg pokojnog vlasnika Branka Beka, pokrenuta je tradicija maskiranja za Fašnik. Tako se na taj dan svaka od nas pojavi na radnom mjestu zamaskirana i cijeli dan svoje obveze ispunjavamo kao vještice, princeze, vragovi i slično. Znalo je kroz godine biti iznenađenih lica klijenata i dobavljača koji su taj dan dolazili u naše urede, ali sve u pozitivnom smislu. Ako tko navrati za Fašnik u računovodstvo, neka se ne iznenadi ili ne zaprepasti jer to smo samo mi 'cure iz računovodstva'.

Tijekom razdoblja u kojem radim u hotelu Turist, unatoč teškim i turbulentnim vremenima, hotel je uspio zadržati svoju vodeću ulogu u gradu, postao je atraktivniji i spremniji za izazove koje nosi budućnost. Za grad Varaždin postao je okosnica turizma i prepoznatljiv znak grada, a naročito u zadnje vrijeme, kada "proizvodimo" zlatne i srebrne kuhare, te smo po mojem mišljenju, jedna od najpoželjnijih kulinarskih destinacija u gradu i široj okolici.