Hotel Turist 1964-2014: priča iz ormara

Datum objave: 28.10.2014

Povodom proslave 50. rođendana hotela predstavljamo vam neke od naših radnih veterana, ali i njihove nasljednike koji danas nastavljaju putem svojih roditelja i pišu novo uspješno poglavlje hotela Turist. 

Katarina Matijašec je cijeli radni vijek provela u hotelu Turist, a danas njenim stopama, na poziciji domaćice hotela, nastavlja kćer Davorka Hrnčić. Kako je nekad, a kako danas funkcionira odjel domaćinstva, te kako osušiti predsjednikov mokri kaput i spasiti protokol – pročitajte u nastavku!

Koliko ste zaposleni u hotelu Turist?
Davorka: Moja priča o hotelu počinje puno prije samog zaposlenja. Zaposlena sam od 2005. godine, do prije 2 godine bila sam na poziciji nadzornica soba, a od tada sam domaćica hotela.

Katarina: Od 1978. godine do kraja 2012. radila sam u hotelu Turist, u početku kao aranžerka, a od 1983. do umirovljenja kao glavna domaćica hotela.

Kako Vam je hotel Turist utjecao na život i kako ga danas doživljavate zbog toga?
Davorka: Hotel Turist je puno utjecao na moj život, a posebno mi je drag jer je jednim dijelom vezan uz moj život. Od ranog djetinjstva moja majka je radila u hotelu, a ja sam tijekom školovanja bila na praksi u računovodstvu hotela, pa sam već kao dijete bila upoznata s hotelom.

Katarina: Kada u jednoj kući provedete gotovo 34 godine života, to postaje vaš drugi dom. Bez imalo patetike, tvrdim da sam sve zaposlenike hotela doživljavala i doživljavam kao članove obitelji. Neki su vam draži, s nekima ste bliskiji, s nekima manje bliski, nekih više i nema… No, i danas imam nekoliko prijatelja koji čine moj život ljepšim i koji mi jako nedostaju, kao moja 'gazdarica' (kako je od milja zovem) i njezine divne kćeri koje nisu samo vlasnice, nego i velike prijateljice i divne osobe. Mislim da takvih u Hrvatskoj ima jako malo, a da ih ima više, bilo bi nam svima ljepše.

Je li se hotel promijenio do danas?
Davorka: Hotel se puno promijenio od tada, puno se uložilo, renoviralo, od kuhinje pa do smještaja, sve u pozitivnom smislu.

Katarina: Razvoj je, kao neupitna činjenica, utjecao na hotel. Fizičke promjene hotela su ogromne, a osim što je hotel nekoliko puta renoviran u cilju povećanja kvalitete usluga, mijenjala se i tehnika i tehnologija čišćenja/uređivanja. Standardi se neprekidno poboljšavaju, što je utjecalo i na moje cjeloživotno učenje (seminari, demonstracije proizvođača). Mjenjaju se i ljudi, jer društvene, tehničke i ekonomske okolnosti utječu i na nas. Da, hotel se puno promijenio, ali u pozitivnom smislu.

Možete li se prisjetiti neke zanimljive priče "iz ormara" hotela Turist?
Katarina: Dan kada je pokojni predsjednik, dr. Franjo Tuđman, boravio na skupu u Varaždinu, koji se odvijao na otvorenom, završio je pljuskom. Predsjednik je s pratnjom ušao u hotel u mokrom odijelu. Protokol je od mene zatražio da hitno osušim kaput, jer predsjednik po protokolu ne smije sjesti za stol bez kaputa. Sjećam se da je predsjednik mirno čekao, no protokol je bio vrlo nestrpljiv. S kaputa se cijedila voda, no uspjela sam ga u kratkom roku posušiti, tako da je i sam predsjednik bio iznenađen. Poslije toga protokol je vodio računa o rezervnom odijelu predsjednika.

Što po Vašem mišljenju hotel Turist znači za Varaždin?
Davorka: Hotel je od velikog značenja za grad Varaždin. Bio je i ostao do današnjeg dana prvi veliki hotel u gradu. Izgrađen je početkom šezdesetih godina i do današnjeg dana je bez konkurencije na području županije.

Katarina: Hotel Turist je bio prvi veliki hotel u gradu. Koliko mi je poznato, 'stari' dio hotela izgrađen je početkom šezdesetih godina, a dograđen je 1978. godine. Osim smještajnog dijela, koji je razvijan prvenstveno zbog lovnog i tranzitnog turizma, kvantiteta i kvaliteta kapaciteta utjecala je na razvoj kulturnih, sportskih i zabavnih manifestacija u Varaždinu (Barokne večeri, Špancirfest, sportska natjecanja). Uslužni kapaciteti hotela (restoran, dvorane) omogućuju organizaciju pružanja usluga hrane i pića brojčano velikim skupinama ljudi (svadbe, maturalne večere, poslovni skupovi, prigodne večere i proslave). Također, hotel Turist je prepoznat kao vodeći davatelj usluga cateringa na području županije, a ove usluge najviše koriste poduzeća, kada je riječ o događanjima koja premašuju naše prostorne kapacitete. Hotel Turist je s prostornim kapacitetima i ljudskim potencijalima okosnica razvoja turizma u Varaždinu i županiji.