Gradski muzej Varaždin pridružuje se slavlju za Međunarodni dan muzeja

Datum objave: 14.05.2014

Gradski muzej Varaždin i ove se godine uključuje u program obilježavanja Međunarodnog dana muzeja.

Međunarodni dan muzeja obilježava se 18. svibnja, i to od 1977. godine otkad ga je ustanovilo Međunarodno vijeće muzeja (UNESCO ICOM). Za 2014. godinu odabrana je tema "Muzejske zbirke povezuju", koja će se u hrvatskim muzejima održati pod geslom "Sakupljači, pokažite svoje zbirke!".

Gradski muzej Varaždin bogatim će program obilježiviti ovaj dan - uz Varaždinske muzejske svečanosti i Europsku noć muzeja. Varaždinske muzejske svečanosti tradicionalna su manifestacija Gradskog muzeja Varaždin, u sklopu koje će se ove godine, osmi put zaredom, održati nekoliko prigodnih programa vezanih uz Međunarodni dan muzeja, među kojima su izložbe, koncert i Europska noć muzeja.

Srijeda, 14. svibnja, GMV Palača Herzer, 19:00 sati
"Sakupljači, pokažite svoje zbirke!" - Predstavljanje varaždinskih kolekcionara i njihovih zbirki
Poticaji za sakupljanje predmeta koji nas okružuju u svakodnevnom životu su različiti, pa su tako različite i zbirke koje time nastaju. Neke sadrže predmete iz svakodnevice poput značaka ili gramofonskih ploča, dok su u drugima okupljene umjetnine kao što su slike ili uratci umjetničkog obrta. Kolekcionarstvo u Varaždinu ima dugu i bogatu povijest i tradiciju, a ovom prilikom GMV predstavlja neke od varaždinskih sakupljača i maketara i njihove zbirke.
U programu sudjeluju: Tomislav Bošnjaković (makete militarije), Boris Daraboš Jagetić (predmeti umjetničkog obrta), Marijan Dominko (numizmatika), Vladimir Malogorski (umjetnine/hrvatski umjetnici), Zvonko Pintar(medalje), Živko Skuhala (stari motocikli i bicikli), Daniel Šantalab (pretpovijesni predmeti).

Četvrtak, 15. svibnja, GMV Palača Herzer, 13:00 sati
Izložba prigodnih plakata uz 6. susrete Sekcije restauratora i preparatora HMD-a
Fundus gotovo svakog (hrvatskog) muzeja sastoji se od "osjetljivih" predmeta, koje ili treba obnoviti, rekonstruirati i "popraviti" u svakom pogledu ili pak trajno, upravo zbog njihove krhkosti uzrokovane starošću ili načinom izvedbe, što je moguće bolje zaštićivati i čuvati. Dio toga posla upoznat ćemo na izložbi prigodnih plakata koje su pripremili članovi Sekcije restauratora i preparatora Hrvatskog muzejskog društva, koja održava svoje šeste susrete u Varaždinu 15. i 16. svibnja.

Petak, 16. svibnja, GMV Stari grad, 20:00 sati
LadieSaxophone Quartet - Koncert
Četiri iskusne glazbenice - Petra Horvat (sopran saksofon), Weronika Partyka (alt saksofon), Betka Bizjak Kotnik (tenor saksofon) i Jovana Joka (bariton saksofon), u ovaj sastav spojila je ljubav do klasičnog saksofona te komornog muziciranja. Njihova je priča započela u rujnu 2013. godine, nakon višegodišnjih različitih glazbenih projekata, u kojima su sudjelovale sa željom da široj publici predstave repertoar za klasični saksofon na vrhunskoj razini, u  jedinstvenom i unikatnom obliku kao što je ženski kvartet saksofona.
Predstavit će se djelima J. S. Bacha, poljskog skladatelja Dariusza Przybylskega, argentinskog skladatelja tanga nueva Astora Piazzolle te američkog skladatelja Georga Gershwina.

Program 10. Europske noći muzeja: subota, 17. svibnja, 20:00 - 24:00 sati

GMV Stari grad, 20:00 sati
Otvorenje izložbe starih gramofona i radiouređaja iz zbirke Danka Tkaleca

GMV Palača Herzer
Stalni postav Entomološkog odjela Svijet kukaca
Izložba plakata uz 6. susrete Sekcije restauratora i preparatora HMD-a

GMV Palača Sermage
Stalni postav starih majstora Galerije starih i novih majstora
Izložba slika Cvetke Hojnik

Ulaz je besplatan!
Ulaz na sve programe u sklopu 8. Varaždinskih muzejskih svečanosti i 10. Europske noći muzeja je besplatan, a razgled svih izložbenih postava besplatan je i u nedjelju, 18. svibnja, na Međunarodni dan muzeja, od 9:00 do 13:00 sati.