Europska noć muzeja u Varaždinu

Datum objave: 13.05.2015

Gradski muzej Varaždin u obilježavanju Europske noći muzeja sudjeluje redovito svake godine, od samoga početka, a ovogodišnja noć muzeja održat će se 16. svibnja.

Europska noć muzeja je manifestacija koja se od 2005. godine organizira u koordinaciji Francuske muzejske direkcije, pod pokroviteljstvom Vijeća Europe i UNESCO ICOM-a. Program kojim se obilježava 11. Europska noć muzeja održat će se u subotu 16. svibnja 2015., od 20 do 24h. Manifestacija će se održavati na više lokacija (Stari grad, Palača Herzer i Palača Sermage), a ulaz i razgled svih izložbenih postava GMV-a je za sve posjetitelje besplatan! 

GMV Stari grad - stalni postav Kulturnopovijesnog odjela 
Žezlo varaždinskoga gradskog suca, veliki pečatnjak grada Varaždina, železni čovek i neobična sirena, porculan i staklo iz najpoznatijih hrvatskih i europskih radionica, soba u slogu renesanse, baroka, rokokoa... pa sve do secesije..., puške, helebarde, mačevi i sablje... i novi postav Kultura odijevanja od 18. do sredine 20. stoljeća!

GMV Palača Herzer - stalni postav Entomološkog odjela Svijet kukaca 
Oni žive u šumi, uz šumu i na livadi, u vodi i na obali, neki su aktivni noću, a neki su stalno samo u zemlji. Kukci su, bez dvojbe, vrlo zanimljiva bića, a s obzirom na to da su uglavnom mali (osim nekih iznimaka!), prof. Franjo Košćec izradio je i posebne uvećane modele da bismo ih mogli jasnije vidjeti i razumjeti njihov fascinantni život.

GMV Palača Sermage - kolkecija Vugrinec / remek-djela hrvatske moderne 
Poznati nogometaš, Varaždinac Davor Vugrinec, ljubav prema likovnoj umjetnosti pretočio je u kolekcionarstvo, prikupivši reprezentativna djela najznačajnijih autora iz razdoblja hrvatske moderne. Pogledajte što je toliko zapanjilo likovnu javnost predstavljanjem ove Kolekcije, premijerno najprije u Zagrebu a sada i u Varaždinu, i zašto su likovni stručnjaci ocijenili kako se radi o zbirci s brojnim remek-djelima na kojima bi joj mogle pozavidjeti velike hrvatske muzejsko-galerijske institucije. 

Nositelj projekta i glavni organizator: Umjetnički paviljon u Zagrebu. Suorganizator: GMV.