Dan kestena na varaždinskome placu

Datum objave: 09.10.2018

Uz pečene kestene, pite, medenjake i kekse od kestena, tamburaše  te posebno 'jesensko ruho', na varaždinskome placu u subotu 13.10. obilježit će se dan posvećen neokrunjenome kralju jeseni.

Povodom Dana kestena, u subotu, 13.10. našim ćemo posjetiteljima besplatno podijeliti 30 kilograma pečenih kestena. Udruge žena ponudit će slastice od kestena, dok će se za glazbeni ugođaj na placu pobrinuti  tamburaši iz sastava 'Špancir'.

A da bi plac toga dana zasjao u posebnome 'jesenskome ruhu', pobrinut će se čak 13 dječjih vrtića iz Varaždina i okolice koji će svojim radovima i porukama ukrasiti cijelu tržnicu. Jedinstvenom izložbom crteža i radova koja će biti postavljena na svim stupovima tržnice, predškolska djeca pokazat će posjetiteljima i prodavačima kako ona zamišljaju jesen na varaždinskome placu.  Najteži zadatak na ovome događaju imat će komisija za izbor najboljih vrtićkih radova jer  tri najbolja prema njihovoj ocijeni, Gradska će tržnica i primjereno nagraditi.

Iako se najčešće peče i kuha, kesten ima neiscrpnu primjenu u gastronomiji. Koristi se za pripremu pirea, juha te drugih slatkih i slanih jela. Zbog velike količine vlakana koje sadrži, pozitivno djeluje na probavu i smanjuje razinu kolesterola u krvi. Kao namirnica bez glutena, a s visokom razinom škroba,  osobito se preporučuje u prehrani celijakičara.