Cvjetne instalacije - ukras Varaždina!

Datum objave: 30.06.2014

S dolaskom ljepšeg, sunčanog vremena u naš grad, počeli su i intenzivni radovi na uređenju okoliša. Tako su mnoge Varaždinke i Varaždince oduševile i nove cvjetne instalacije.

Cvjetni bicikli, novi ružičnjaci, šareni šetači, zelenilo i šarenilo boja pa čak i cvjetni leptiri, oživjeli su uspavane gradske ulice. Za nove cvjetne instalacije zaslužni su varaždinski Parkovi.

"Nadaleko poznat po svojoj baroknoj baštini i kulturi, grad Varaždin je u zemlji i inozemstvu prepoznat i po svojem hortikulturnom uređenju. Varaždinski parkovi, zelene površine, cvjetne gredice i cvjetne skulpture mnogim su gradovima u Hrvatskoj postali primjer hortikulturne uređenosti. Početkom proljeća razveselili smo Varaždince novim ružičnjacima kod crkve sv. Florijana i u parku 7. Gardijske brigade, a ovih dana postavili smo cvjetne bicikle, leptire i šetače" – istaknuli su iz Parkova.

Cvjetni leptiri zasađeni su kod Starog grada, odnosno na križanju u Vrazovoj ulici, a cvjetni bicikli ukrašavaju užu jezgru grada. Centar krase i viseće cvjetne košare, njih 150, a na Kapucinskom trgu osvanuli su i mobilni drvoredi.

"Kapucinski trg smo ozelenili novim mobilnim drvoredom u kojima su posađena stabla ginka, Ginko biloba Horizontalis, koja će svoje grane prema zadanoj uzgojnoj formi razgranati vodoravno i tvoriti egzotičnu zasjenu svojom krošnjom. Iako sada malene krošnje, stabalca dugoživućih stabala ginka stvorit će široku i nisku krošnju u čijoj će se hladovini korisnici moći ugodnije odmoriti i uživati u koloritu cvjetnih elemenata u podnožju stabala" – poručuju iz Parkova.

Poseban ukras grada, cvjetne skulpture Raca, Paun i Cvijet, odjenule su ovih dana novo cvjetno ruho, a Varaždin je dobio i novi cvjetnu skulpturu nazvanu „Šetači’“.

"Nova skulptura predstavlja zaljubljeni par šetača s raskošnim i šarenim bojama cvijeća njene krinoline, kao simbol nekog prošlog zaboravljenog vremena i podsjetnik na ljepotu baroka čiji se duh u Varaždinu još uvijek osjeća" – istaknuli su Parkovi.

Svoju spremnost i podršku kandidaturi grada Varaždina za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine Parkovi su pokazali projektiranjem novog izgleda rotora u Gospodarskoj ulici u Varaždinu.

Raznobojnim cvjetnim vrstama uspješno je prenesen izgled službenog logotipa Varaždina 2020 na zelenu površinu a sadnjom 6 500 komada ljetnica postigao se novi izgled najvažnijeg i najvećeg rotora na ulasku u naš grad.

Izvor: eVaraždin.hr