Bučograd - Špancirajte Varaždinskom županijom u atriju Županijske palače

Datum objave: 20.08.2018

Varaždinska županija je u subotu, 18. kolovoza, otvorila vrata svog Bučograda.

Udruga za očuvanje tradicijske kulturne baštine Hajdina i Udruga kuhara Varaždinske županije priuštili su ispunjeno subotnje jutro svim posjetiteljima Bučograda. 

Najmlađi su uživali u raznim radionicama pa su tako čistili koštice iz buče, bojali bojanke, izrađivali suvenire od buče a sve pod budnim okom članova Udruge Hajdina i odgajateljice Ivane Mikulec, autorice bojanke Dobrodošli u Bučograd. 

Mirisi tradicionalnih delicija širili su se atrijem, a svi prisutni mogli su degustirati kučanski koščišjak, tikvače, palačinke od heljdinog brašna, sladoled s bučinim uljem, pogačice od buče i brojne druge delicije koje su pripremili Udruga kuhara Varaždinske županije i Udruga Hajdina. Moglo se i zaplesati i zapjevati uz Hajdina bend, glazbenu sekciju koja promovira tradicijsku glazbu našeg kraja i koji su posebno za ovu priliku osmislili himnu Bučograda.

Predsjednica turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević izrazila je svoje zadovoljstvo današnjim programima i odazivom.

- Obzirom da po prvi puta organiziramo manifestaciju na takvu osebujnu temu, ja sam zaista više nego iznenađena s odazivom i brojem ljudi koji su došli danas ovdje. Prošetala sam danas ujutro cijelim Špancirfestom ali iskreno mi se čini da je ovdje danas najveća gužva. Nasmijana lica naših najmlađih i zadovoljstvo onih malo većih pokazatelj je da smo uspjeli pripremiti program koji veseli sve naše građane – rekla je Martinčević.

I organizatori Varaždinska županija i Turistička zajednica Varaždinske županije izrazito su zadovoljni posjećenošću, a posebno izlagači i Udruge koje su se danas predstavile zahvalne su Varaždinskoj županiji na inicijativi i ideji za promociju tradicionalnih, kulturnih i gastronomskih vrijednosti.

Svrha ove manifestacije je daljnja promocija i brendiranje buče i bučinog ulja, a Varaždinska županija i Turistička zajednica Varaždinske županije intenzivno rade na tome.

Izvor: Varaždinska županija