9. Varaždinske muzejske svečanosti

Datum objave: 13.05.2015

Varaždinske muzejske svečanosti ove će godine biti održane od 14. do 21. svibnja. Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji Gradskog muzeja Varaždin, u sklopu koje se različitim, za posjetitelje - besplatnim programima obilježava Međunarodni dan muzeja.

Međunarodni dan muzeja ustanovio je 1977. godine UNESCO ICOM (Međunarodno vijeće muzeja), koji se otad, na dan 18. svibnja, obilježava svake godine širom svijeta. Za 2015. godinu odabrano je geslo: Muzeji za održivo društvo.

Europska noć muzeja je manifestacija koja se od 2005. godine organizira u koordinaciji Francuske muzejske direkcije, pod pokroviteljstvom Vijeća Europe i UNESCO ICOM-a. Gradski muzej Varaždin u ovoj priredbi sudjeluje redovito svake godine, od samoga početka.

U nastavku donosimo program 9. Varaždinskih muzejskih svečanosti:

ČETVRTAK, 14. 5. 2015., 17.00 sati, Palača Herzer 
ABC Arhivska Barbara Celjska 
Otvorenje izložbe plakata i predavanje
 
Barbara Celjska (1392.? – 1451. g.), kći hrvatskoga bana Hermana II. Celjskog i grofice Ane Schaunberg, druga je žena Žigmunda Luksemburškog. Iako je brak sklopljen 1406. g. između četrnaestogodišnje Barbare Celjske i tridesetsedmogodišnjeg kralja Žigmunda bio prije svega politički potez, koji potvrđuje veze između celjske i luksemburške kuće, Barbara uskoro postaje središnja figura na kraljevskom dvoru. Pokazalo se da se iza lijepog lica i mladosti krije velika ambicija, ali i odgovarajući talent za politiku i gospodarstvo. Žigmund stoga uvodi Barbaru u državne poslove, pa ga i mijenja prilikom njegovih dugotrajnih izbivanja iz Ugarsko-hrvatskog kraljevstva. Od 1420. g. Barbara nosi naslov češke kraljice, a od 1433. g. i carice. Barbara Celjska se bavila i alkemijom, a kako se voljela odijevati u crno, u hrvatskom je narodu ostala poznata kao Crna Kraljica.  

Predavač: mag. Rolanda Fugger Germadnik, muzejska savjetnica u Pokrajinskom muzeju Celje. 
Organizatori: Zgodovinski arhiv Celje, Pokrajinski muzej Celje. Suorganizatori: Državni arhiv u Varaždinu i GMV.  


PONEDJELJAK, 18. 5. 2015., 21.00 sat, Palača Herzer
Hakirane igračke / Elektro Hack Friendly i MOP4 
Otvorenje izložbe/radionice

Electro-Baroque predstavlja presjek intermedijskih umjetničkih i tehnoloških radova nastalih u posljednje tri godine u kreativnom i tehnološkom labu Radione.org, uključujući i najnovije radove iz 2015. godine. Povezujući na izložbi zvuk i biologiju kroz elektroničke uređaje, članovi Radione.org prezentiraju svoje audio-instrumente i gadgete (oscilatore, sintesajzere, zvučne kutije, teremine, filtre), instalacije pogonjene Arduino mikrokontrolerom i miniračunalom Raspberry Pi, akustičnim glazbenim instrumentima, upotrebom vintage i retro tehnologija, programskim jezicima, circuit bendingom… Ova izložba je interaktivna i zahtijeva angažman posjetitelja; dakle, umjesto uobičajene napomene „molimo, ne dirajte predmete“, ovaj put potičemo publiku da eksponate dotiče i istražuje jer se tek tada događaju zanimljive i neobične stvari.

Izlažu: Igor Brkić, Tomislava Borić, Tin Dožić, Ana Horvat, Deborah Hustić (kustosica izložbe), Goran Mahovlić, Davor Jadrijević, Igor Petrović, Damir Prizmić, Boris Vidošević, Mate Zec, Alenka Dmitrović.
Organizator: Radionia.org.
Suorganizator: GMV. Izložba ostaje otvorena do 23. 5. 2015. godine.


ČETVRTAK, 21. 5. 2015., 19.00 sati, Palača Sermage 
Svjetski dan kulturne raznolikosti (21. svibnja) /  Kandidatura grada Varaždina za EPK 2020.  
Poetsko/glazbeno/vizualna umjetnička izvedba uz zbirku poezije Speculum

"Ogledalo (lat. speculum) poznato je po svojoj duboko simboličkoj ulozi i kao takvo njegovo je prisustvo kroz povijest nezaobilazno u misaonom habitusu. Koristeći djelovanje zrcala kao amblematske prezentacije dihotomije suvremenog svijeta, ovdje prisutne suptilne poetske bilješke tihi su promatrač društva u sebi, i sebe u društvu. Analizirajući pjesnički izvanjsko, nastoji se doprijeti do krajnjih granica pozadine, gdje mane i vrline postaju jedno. Upravo iz te promatračke perspektive, zbirka pjesama Speculum predstavlja refleksivni ensemble modernih društvenih odnosa, to jest, svojevrsnim zrcaljenjem istih ona vjerno vodi do objašnjenja vlastitih pjesničkih aspiracija zbog kojih se konačno različiti utisci sabrali pod iste korice i vezali zajedničkom mišlju – Speculum. Nedvojbeno, predmetna knjiga okidač je za dublje promišljanje postojanja u omeđenom vremenskom trajanju života pojedinca predodređenog konkretnom društvu i svijetu..." (iz recenzije Ive Potočnik).

U programu sudjeluju: Hana Hegedušić, Marinko Prga, ansambl Kaj te briga, Andrej Švoger.
Organizator: Modernist nakladništvo.
Suorganizator: GMV.