7. Dani suvremenog plesa - Varaždin, Čakovec, Novi Marof

Datum objave: 19.06.2015

Dani suvremenog plesa ove će godine doživljavaju svoje sedmo izdanje, a uvedene su i dvije velike novine. Osim u Varaždinu, održavat će se u još dva grada - Čakovcu i Novom Marofu i to s podjednakim brojem programa za „male i velike“ posjetitelje, a trajat će deset dana, od 19. do 28. lipnja.

Dani suvremenog plesa ponovo će sadržavati nekoliko formata za publiku svih uzrasta – plesne predstave, edukativne radionice, istraživački laboratorij, razgovore s publikom te festivalske partyje i koncerte. 

Festival će startati u Varaždinu, u petak 19. lipnja u dvorištu Županijske palače, predstavom braće Kalc iz Rijeke „Kamo sve to vodi?“. Plesna izvedba Ivane i Marka Kalc postavlja pred nas dvije nelinearne linije intimnog i profesionalnog prožimanja odnosa brata i sestre plesača te specifičnosti koje iz takve relacije proizlaze.

Sljedeću predstavu Varaždinci će gledati u petak 26. lipnja u HNK Varaždin. Kolektiv de facto i Saša Božić iz Zagreba dovode cjelovečernju predstavu Trilogija. Prvi dio trilogije, „Love will tear us apart“ s nagrađivanom Petrom Hrašćanec u glavnoj ulozi Varaždinci su već imali prilike vidjeti na festivalu 2013. godine, a sad će moći pogledati i preostale dvije predstave – „Boys don’t cry“ i „the_beatles“.

U subotu, 27. lipnja, na repertoaru je solo predstava iznimno cijenjenog koreografa i izvođača Matije Ferlina. „Sad Sam Lucky“ se temelji na relevantnosti stihova avangardnog pjesnika Srečka Kosovela, a njegova melankolična proročanstva Ferlin u predstavi pretvara u turbulentu i emocionalnu posvetu autoru.

Službeno otvorenje 7. Dana suvremenog plesa Sjever bit će 20. lipnja u Čakovcu gdje će Willy Prager i Sonja Pregrad izvesti predstavu „SERIJAL ZA BUDUĆNOST / ples u 2043. / ples u 2044.“ , a srijedu će Zrinka Lukčec Kiko izvesti predstavu „Sola“. Publika iz Novog Marofa u subotu 27. lipnja moći pogledati solo izvedbu Ivana Koruge „Na traci“.

Naravno, uz navedene, publika može pogledate i predstave namijenjene mladoj publici u sklopu Kliker festivala (festivala za djecu i mlade unutar Dana suvremenog plesa) – „Thinkers Clock“ u Čakovcu, „Tri skockana praščića“ u Novom Marofu te u varaždinskom HNK, u nedjelju 28. lipnja, predstavu „The Killer In Me Is The Killer In You My Love“, autora Sanje i Tilla Frühwald.

Organizator Dana suvremenog plesa – Sjever je umjetnička organizacija Vrum s lokalnim partnerima – HNK u Varaždinu, Centar za kulturu Čakovec i CK Ivan Rabuzin u Novom Marofu. Poseban pokrovitelj programa namijenjenih mladoj publici je nacionalna platforma KLIKER.

Više informacija možete naći na Facebook stranici Dana suvremenog plesa Varaždin.

Petak 19.06.
21:00 Županijska palača / u slučaju kiše: HNK Varaždin – Koncertna dvorana
Braća Kalc / Kabinet „KAMO SVE TO VODI?“

Četvrtak 25.06.
17:00 – 19:00 Galerijski centar Varaždin
prezentacija Koreografskog laboratorija KLIK! instalacija (6+)
dio Kliker festivala

Petak 26.06.
19:30 HNK VŽ Velika scena
de facto / Saša Božić „TRILOGIJA“
+ “Artists will give you answers” by Dejan Košćak

Subota 27.06.
21:00 HNK VŽ – Velika scena
Matija Ferlin „SAD SAM LUCKY“
+ “Artists will give you answers” by Dejan Košćak

23:00 HNK VŽ scena Rogoz
festivalski klub – festivalski DJ crew

Nedjelja 28.06.
11:00 Trg kralja Tomislava
prezentacija radionice Matija Kezele „KLAUN U PROSTORU I VREMENU”

20:00 HNK VŽ – Velika scena
Sanja i Till Frühwald / VRUM, HNK Varaždin, KD Pinklec „THE KILLER IN ME IS THE KILLER IN YOU MY LOVE“ (14+)
+ “Artists will give you answers” by Dejan Košćak
dio Kliker festivala

21:30 HNK VŽ – Kazališni trg
Službeno zatvaranje festivala + DJ Dancette

Radionice:
19.- 21.06.petak – nedjelja
16:00 – 18:00 pokusna dvorana HNK
Andreja Jandrić: Radionica “SUVREMENI PLES ZA ZNATIŽELJNE”

25.- 28.6.2015. četvrtak – nedjelja
16:00 – 18:00 pokusna dvorana HNK
Matija Kezele: Radionica „KLAUN U PROSTORU I VREMENU”

Rezidencije / Laboratoriji:
22.- 25.06 ponedjeljak – četvrtak
10:00 – 16:00 (dnevno) Galerijski centar Varaždin
Koreografski laboratorij KLIK! instalacija (6+)
dio Kliker festivala