45. Varaždinske barokne večeri otvorit će "kraljevski" vatromet!

Datum objave: 18.09.2015

Od 18. rujna do 1. listopada barokna će glazba ponovno ispuniti Varaždin na 45. Varaždinskim baroknim večerima čija je zemlja partner ove godine Francuska. 

Zaljujući partnerstvu i povezivanju Varaždinskih baroknih večeri s Rendez vous festivalom, festivalom Francuske u Hrvatskoj, publika će imati prigodu upoznati vrsne francuske glazbenike i francusku baroknu ostavštinu.

Posebnost ovogodišnjeg Festivala koji je izniman kulturni događaj, prvenstveno se ogleda u velikom broju vrhunskih glazbenika iz Francuske. Svi će oni izvoditi francusku baroknu glazbu, a zahvaljujući brojnim donatorima i Ministarstvu kulture ove godine na Varaždinskim baroknim večerima uživat ćemo u koncertima vrhunskih umjetnika iz zemlje i inozemstva, istaknuo je prof. Davor Bobić, ravnatelj VBV.

"Očekuje nas 26 koncerata i spektakularne izvedbe barokne glazbe. Mislim da će ovogodišnji Festival biti fenomenalan, a kakav ugled uživa potvrđuje činjenica da će iduće godine zemlja partner biti Španjolska. Njenih 16 ansambla koji izvode baroknu glazbu potvrdilo je sudjelovanje na našem Festivalu u roku od 48 sati" – naglasio je Bobić, na kojeg se nadovezao Rajmund Rojnik, izvršni organizator Festivala, rekavši kako se radi niza popratnih programa mijenja imidž grada.

Niže cijene ulaznica
Želeći još više približiti baroknu glazbu posjetiteljima organizatori su snizili cijene ulaznica za koncerte. "Studenti, učenici i umirovljenici ulaznice će moći kupiti po 20 kuna. Rasprodane su sve ulaznice za svečano otvorenje koje će biti u petak u varaždinskoj Katedrali uz izravan televizijski prijenos. Osim koncerta - Le Concert Spirituel koji počinje u 20 sati, u večernjim će satima Varaždinci i svi posjetitelji  moći uživati u „kraljevskom“ vatrometu na Starom gradu" - rekao je Rojnik.

Bogat popratni program
Ove će se godine održati čitav niz popratnih festivalskih programa, od kojih organizatori posebno izdvajaju Međunarodni simpozij o 45. festivalskih godina čiji su organizatori zavod Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu i Koncertni ured Varaždin.

"Na kraju Festivala, u nedjelju 27. rujna, u Varaždinu će biti održana najveća Međunarodna gastro izložba u Hrvatskoj s više od 70 izlagača. Također, možemo se pohvaliti i prvim organiziranim dolaskom na Festival turista iz Švicarske." – istaknuo je Rojnik dodavši kako je to rezultat agresivne promocije Varaždinskih baroknih večeri u inozemstvu.

Inače, publika će osim u Varaždinu, već tradicionalno moći uživati u glazbi u baroknim crkvama i dvorcima Trakošćana, Preloga, Križevaca, Novog Marofa, Ludbrega, Varaždinskih Toplica, Krapine, Sv. Jurja na Bregu, te po prvi put u Biškupcu.